Petturitest automüüjate tõttu jääb riigil saamata 18 miljonit aastas

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm.
Maksu- ja tolliameti peadirektor Marek Helm. Foto: Liis Treimann

Tarbijakaitseameti, kohtuekspertiisi instituudi, maanteeameti ning maksu- ja tolliameti ühiskontrolli tulemusel on maksu- ja tolliamet (EMTA) alustanud 12 ettevõtte osas maksukontrolli. Samuti on luubi alla võetud 120 füüsilist isikut.

12 ettevõtte puhul on tuvastatud suure käibe varjamise ning ümbrikupalga maksmise risk, kinnitas EMTA peadirektor Marek Helm. Ettevõtted asuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus, Jõhvis ja Rakveres. Ettevõtete müügikäibed on pealtnäha olematud, kuid müügiplatsidelt leiab korraga vähemalt 40 autot. Levinud skeemina vormistavad ettevõtjad sõiduki müügi näiliselt komisjonimüügina ning dokumentide kohaselt on müüjaks füüsiline isik.

Helm lisas, et eraldi võetakse luubi alla ka füüsilised isikud, kelle puhul on eesmärk välja selgitada nende tegelikud tulud ning panna nad ettevõtlust registreerima.

Tänaseks on amet kontrolli võtnud 120 füüsilist isikut, kellel polnud eelmisel aastal üldse ametlikke sissetulekuid või siis oli neid minimaalselt, kuid kes sellest hoolimata olid esitanud maanteeametis registreerimiseelsele ülevaatusele isiku kohta 13 ja rohkem sõidukit, kõigi 120 peale kokku 3271 sõidukit. «Kusjuures «ettevõtlikumad» olid esitanud lausa enam kui 50 sõidukit inimese kohta,» rääkis Helm.

Kontrollide tulemusel on juba tehtud ka mitu märkimisväärset füüsilise isiku tuludeklaratsioonide parandust, kus muud tulu, millelt kuulub tasumisele tulumaks, on näiteks deklareerinud üks isik 38 000 eurot, teine 18 000 eurot ja kolmas 11 000 eurot.

Mullu esitas registreerimiseelsele ülevaatusele kolm ja rohkem sõidukit (kokku 15 000 sõidukit) 2000 inimest, kes polnud ametlikult seotud ühegi sõidukite müügiga tegeleva ettevõttega. Neist 700 ei saanud sel aastal kuskil ametlikku palka.

Helmi sõnul on ameti esialgsel hinnangul automüügituru maksuauk vähemalt 18 miljonit eurot aastas. EMTA toob välja, et selle raha eest saab aasta aega töös hoida 50 kiirabribrigaadi, osta päästeametile 47 tänapäevast paakautot või maksta aastapalk 1266 patrullpolitseinikule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles