Uuring: õiged jooksujalanõud polegi olulised

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nike jooksutossud.
Nike jooksutossud. Foto: Reuters / Scanpix

Taani Aarhusi ülikooli teadlane Rasmus Nielsen jälgis aasta jooksul 927 jooksuharrastajat ning tõdes, et tavajalatsitega treeninutel ei tekkinud rohkem jalalaba vigastusi.

Hea tervisliku seisundiga vabatahtlikud said treenimiseks ühesugused jooksujalatsid, mis ei pakkunud jalale lisatuge. Nad jooksid 12 kuu jooksul kokku 326 803 kilomeetrit – selle aja jooksul tekkis vigastusi 252 inimesel, kirjutab Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Andmeid analüüsides selgus, et jalalaba ülepronatsioon ehk siseküljele vajumine ei tekitanud tavajalanõudega liikudes rohkem vigastusi. Andmete põhjal loodud statistilise mudeli kohaselt on suurema treeningkoormuse korral jalalaba üle- ja alapronatsiooniga inimestel vigastusi tunduvalt vähem kui neil, kelle jalalaba liikuvus on normaalne ehk kogu jalapöid pehmendab jooksul tekkivaid lööke.

Nielseni sõnul seavad tulemused kahtluse alla pikaaegse veendumuse, et ala- ja ülepronatsiooni puhul peavad jalanõud pakkuma jalalabale lisatuge.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles