Euroopas on korjatud müügilt 70 tüüpi praak LED-lampi

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
LED-lamp.
LED-lamp. Foto: Reuters / Scanpix

Viimase nelja aasta jooksul on Euroopas müügist eemaldatud rohkem kui 70 turvanõuetele mittevastavat või isegi ebaseaduslikku LED-tehnoloogial põhinevat toodet.

Eemaldatud toodete seas on nii üksikuid LED-lampe kui ka komplektseid tööstuslikuks, ametialaseks või koduseks kasutamiseks mõeldud valguslahendusi, teatas Osram viidates Euroopa Komisjoni loodud RAPEX-andmebaasile. Need tooted on kõrvaldatud müügilt ettevaatusabinõuna, et kaitsta ostjaid võimalike riskide nagu näiteks elektrišokk, põletused või tulekahju eest.

Selles andmebaasis on süvistatav LED-valgusti, mille servad on nii teravad, et võivad läbi lõigata elektrijuhtmeid; jõuluteemalised õuevalgustid, mis pole veekindlad; elektrikaablid, mis on pistiku külge kinnitatud ohtlikult nõrga keevituse või lausa õhukese kleeplindiga ning LED-valgusti paigaldamiseks mõeldud, kuid ebapiisavalt kuumakindlad plastikust pistikud.

Osrami eesti esinduse juhi Artur Belavini sõnul tasuks ostjatel vältida kahtlaselt odavate LEDide kasutamist, kuna nende näitajad tööea ja valgusvoo tugevuse osas on sageli üsna kehvad. «Odavtooted võib-olla vastavad küll ametlikele ohutusnõuetele, kuid investeeringut nendesse võib siiski pidada küsitavaks,» lisas Belavin.

Osrami soovitused LED-lampide ostjatele

1. Ostke tooteid ainult tunnustatud müüjatelt, kes tõenäoliselt on tegevad ka siis kui garantiiaeg on lõppenud.

2. Valgustuse paigaldamist teostavad töövõtjad on kohustatud määrama oma tööle garantiiaja, mis võib kesta aga kõigest 12 kuud ning mille vältel ei pruugi tulla ilmsiks ebastandardsete toodete vead. Tunnustatud valgustoodete kasutamine annab klientidele kindlust ja seda nii garantiiaja jooksul kui ka pärast seda.

3. Valige ainult tooteid, millel on mitmeaastane garantii. 

4. Jälgige, et tootel näidatud IP-klass ehk kaitsevõime vee ja võõrkehade vastu vastaks ta kasutusotstarbele. See on eriti oluline välisvalgustuse puhul, kus on vajalik toodete ilmastikukindlus. 

5. Jälgige CE-märgistust – kuid olge teadlik, et mõnikord kasutatakse seda ebaausalt. Mõnedel ebastandardsetel toodetel on CE-tunnusega väga sarnane märk, kuid see tähendab Hiina eksport mitte Conformité Européenne.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles