Ujujaid ohustab aju hävitav amööb

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naegleria fowleri
Naegleria fowleri Foto: Public Health Image Library

USA Florida tervishoiuamet hoiatab sealsetes järvedes ja jõgedes ujuvaid inimesi vees leiduva aju hävitava amööbi eest. Kuigi haigusjuhtumid on harvad, lõppevad need üldjuhul surmaga.

Hillsborough maakonna pressiesindaja Steve Huardi sõnul teavitavad nad elanikke ning piirkonna külastajaid amööbi Naegleria fowleri eest kirjutab ABC News. «Kui  amööbi satub teie organismi, siis sellel on viie päeva jooksul  tõsised tagajärjed. Seega on väga oluline, et inimesed teaksid, millega on tegu ja kuidas see levib,» selgitas Hueard.

Amööb elab magevees ja teda on leitud soojal ajal madalate veesoppide mudast. Inimorganismi satub see läbi nina. Naegleria fowler sümptomiteks on peavalu, palavik, oksendamine, iiveldus, taju häired, krambid ja hallutsinatsioonid. Alates 1962. aastast on Floridas teada 123 juhtumit. Hillsborough maakonnas suri 2009. aastal sellesse üks laps. Keskmine haigestunute vanus on 12 eluaastat, kuna lapsed hüppavad sagedamini vett, sukelduvad põhja ning pööravad segi pinna, kus amööb elab.

Wikipedia andmetel suri aastatel Tšehhoslovakkias aastatel 1962 ja  1965 amööbi tõttu 16 noort. Suurbritannias suri samasse haigusesse 1979. aastal laps.

Videot amööbi kohta saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles