Rongireisija kurjustab Edelaraudteega

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edelaraudtee rong.
Edelaraudtee rong. Foto: Toomas Huik / Postimees

Hiljuti avastas noormees Deniss, et Edelaraudtee küsib paberkandjal sõiduplaani eest koguni 50 eurosenti. Deniss, kes peab küsitavat hinda põhjendamatuks, pöördus tarbijakaitseameti poole.

Edelaraudtee kommunikatsioonijuhi Kersti Gorstovi sõnul on pabervoldikutele seatud hind, mis katab tootmise ja levitamisega seotud kulud. Sõidugraafikute muutumine 26. mail tingis naise sõnul ka uue sõiduplaani-voldiku tootmisvajaduse.

Denissi sõnul on juba aastaid igal kevadel jagatud uue sõiduplaani perioodi alguses tasuta sõiduplaane, mida on hea mugav rahakoti vahele või taskusse panna ning vajadusel vaadata, mis kell rong soovitud jaamast väljub.

«Nüüd küsib Edelaraudtee voldiksõiduplaani eest aga 50 eurosenti, kusjuures mainitud hinda ei ole sõiduplaani peale märgitud,» kurtis Deniss, kes peab Elektriraudtee küsitavat hinda palju mõistlikumaks.

Noormees pöördus tarbijakaitseameti poole küsimusega, kas pabervoldiku eest küsitav 50 eurosenti on ikka põhjendatud. «Või on hind välja mõeldud ning määratud eesmärgiga veel enne rongidega opereerimise ning riigi dotatsiooni lõppemist raha võimalikult palju taskutesse toppida?» huvitus ta.

Deniss küsis samuti, kas hinna puudumine sõiduplaanil ei kuulu mitte tarbijaõiguste rikkumise alla. Ta tõi näiteks Elektriraudtee sõiduplaanid, millele on hind peale märgitud.

Tähtsus vähenenud

Tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul said nad noormehe pöördumise kätte, kuid sellele vastuse saamisega tuleb veel paraku oodata.

Gorstovi sõnul on paberkandjal sõiduplaanide kogus ja tähtsus aasta-aastalt tunduvalt vähenenud, mistõttu on neile seatud hind, mis katab tootmise ja levitamisega seotud kulud.

«Analüüsides klientidelt saadavat tagasisidet on Edelaraudtee arendanud mitmeid elektroonilisi kanaleid, kus rongiinfo on kõige operatiivsemalt, ajakohasemalt ja tasuta kättesaadav. Samuti on võimalik teavet sõiduplaanide kohta jätkuvalt tasuta hankida rongiinfo telefonilt 1447, mis on reisijate poolt nõutud infokanaliks,» selgitas Gorstov.

Ta lisas, et paberkandjal sõiduplaanide hind on välja pandud müügikohta mitte voldikule endale, kuna trükise tootmiskulud võivad muutuda.

Elektriraudtee pressiesindaja Norbert Kaareste sõnul küsivad nad paberkandjal sõiduplaani eest 10 eurosenti ning see katab kenasti tootmise ja levitamisega seotud kulud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles