Miks on vaja alkomeetrit kalibreerida?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katses osalenud alkomeetrid.
Katses osalenud alkomeetrid. Foto: Hanneli Rudi

Ilmselt tuleb paljude koduste alkomeetrite ostjatele üllatusena, et tegelikult tuleb neid mitu korda aastas kontrollimas käia. Seda isegi siis, kui enamuse ajast seisab alkomeeter lauasahtlis.

«Kõiki alkomeetreid tuleks kalibreerida iga kuue kuu järel,» selgitas Rovico Tartu esinduse juhataja Kalle Viiding. Ta lisas, et mõne mudeli puhul tuleks seda teha iga nelja kuu tagant. Osadel  alkomeetritel on kalibreerimine seotud puhumiskordade arvuga. «Näiteks on  kalibreerimine vajalik iga 400 puhumiskorra või kuue kuu tagant - see, mis saabub esimesena,» rääkis Viiding.

Kalibreeridmine on vajalik, kuna alkomeetri andur  nö kulub ehk selle ressurss ja töövõime muutub keemilise reaktsiooni tagajärjel. «Pooljuht-oksiid anduri oksüdatsiooniprotsess kulgeb ka siis, kui alkomeetrit parasjagu ei kasutata ja pole otseses seoses puhumiskordade arvuga. Seega tuleb alkomeetrit kalibreerida (eeskätt pooljuht-oksiid anduriga alkomeetreid) ka siis, kui seadet pole kuue kuu jooksul kordagi kasutatud,» sõnas Viiding.

Rovico esindaja sõnul näidatakse kalibreerimisel alkomeetrile ette õiged joobepunktid ja pannakse seeläbi mõõteskaala alkomeetri anduri hetketundlikkuse järgi õigeks. Kui tundlikkus langeb, muutub ka täpsus. «Enamus Alcoscan alkomeetreid hakkab ajapikku näitama küll tegelikkusest suuremat joovet ja see on liiklusohutuse seisukohalt ohutum,» tõdes ta..

 Viidingu sõnul on nö koduseks kasutamiseks mõeldud alkomeetrid õigel hooldamisel ja kasutamisel piisavalt head, et hoida ära võimalikud pahandused liikluses. Ta soovitas alkomeetri ostmisel jälgida, et sel oleks Eesti Alkomeetrite Müüjate Liidu turvahologramm koos unikaalse seerianumbriga.

«Eestis on keelatud joobepiir juba 0,1 mg/l ehk 0,2 promilli, mis on maailma mastaabis pigem erand. Seetõttu kalibreerivad välismaised alkomeetri tootjad oma tehastes alkomeetreid enamasti vaid 0,5 promilli juures, sageli ei kontrollita madalamaid tasemeid sootuks,» põhjendas ta soovitust. Rovico  praktikas on mitmeid juhtumeid, kus välistootja kalibreeritud aparaadid Eestis keelatud 0,2 promilli peale lausa 0-i näitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles