Odav moosimaasikas tuleks turult ruttu ära osta

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maasikad ja kukeseened Nõmme turul.
Maasikad ja kukeseened Nõmme turul. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna turgudel oli täna saginat palju ning maasikaid krabati kilode kaupa – müüjad hoiatavad, et paari nädala pärast võib saak juba otsa lõppeda ja hinnad lakke tõusta.

Nõmme turul 30 aastat värsket söögikraami müünud Indrek Ernesaks kinnitas, et sellenädalane menukaup on maasikas. «Praegu ostavad ikka juba ämbriga, sest pärast jaanipäeva võib hind oluliselt tõusta. Kui mari kaob ära, siis hind läheb üles,» nentis ta.

«Kasvatajad räägivad, et Tartumaal ei ole sugugi vihma ja maasikad valmivad nii kiiresti ja kõik ühekorraga. Pärast jaanipäeva on mõnel kasvatajal juba maasikas läbi. Selline oht on. Need, kellel on kunstlik niisutus, on muidugi peremehed,» muheles mees.

Peamiselt Tartumaa talude kaupa müüv Ernesaks rääkis, et paljud köögiviljad on alles turule jõudmas. Tomatit on praegu veel vähe – häid sorte nagu «Vilja» tuleb ühe kasti kaupa, «Härjasüdant» pole mees veel näinud. Kaalikat, naerist ja lillkapsast juba natuke tuleb, brokolit, mugulasibulat ja porgandit pole veel näha. Värske kartul hakkas Põlvamaalt ka juba tulema, loetles Ernesaks ja lisas, et kodumaine Värskast pärit kukeseen tuli juba kolm-neli päeva tagasi.

Sündinud talumees, mitte isehakanud, nagu 70-aastane Arvo Kukebal rõhutas, oli Nõmme turul kartulit müümas alles teist päeva. «Ega siin Põhja-Eesti kandis varem kartulit pole, Lõuna-Eesti kandis on küll. Siin olen ma üks esimesi mehi,» rääkis Laabi külas asuva Müürisepa talu peremees.

Maasikas lõpeb otsa

«Mulluga võrreldes on mul täpselt samamoodi. Elu on läinud kallimaks, aga mul on hind samaks jäänud. Ega ma konkurente ei vaata, ma olen väljaspool konkurentsi,» muigas ta.

Kukebal müüb suve jooksul Quarta, Laura, Vineta, Adretta, Belana ja Gunda sordi kartuleid. Täna olid tal müügis vaid Quarta ja Laura – viimane oli eelmise aasta kartulijääk. «Quarta on poolvarane sort. Kui varased sordid on maitse poolest vesised, siis see kartul ei ole vesine,» kiitis põllumees ja lisas: «Mul on omad kunded, kes tulevad ja ostavad. Ma olen ainuke, kes veel sõnniku peal kartulit kasvatab.»

Mustamäel Siilis elav pensionär Helmi oli Nõmme turule jalutanud koos oma lapselapsega. Tema leidis, et hinnad on päris odavad. «Näete, mis Eesti maasikad maksavad. Ei tea, kas see on praegu kõrgpunkt. Järgmine nädal läheb hind üles jälle, jah?» naeris ta. Täna oli ta turult ostnud kartulit, hernest ja maasikat. «Nõmme turg on tore turg,» kiitis ta.

«Esimene kevad tõotas nagu hilist saaki, aga Lõuna-Eestis läks ilm nii soojaks, et praktiliselt kuu aega sademeid vähemalt meie põllu juures ei olnud. Kuid mari valmis ruttu ja ma kardan, et ta võib ka sama ruttu lõppeda. Jälle üks omapärane aasta. Nüüd on olukord paranenud ja vihma on ikka tulnud,» rääkis Võrumaalt pärit Mustangi talu peremees Aarne Musting.

Lasnamäelt esmalt keskturule jalutanud ja seejärel veel Nõmme turulegi tulnud pensionär Vello Järve ütles, et hinnad on tema jaoks vastuvõetavad. «Ülemöödunud aastal samal ajal maasikaid ikka selle hinnaga küll ei saanud ja kartulikilo oli ka tükkmaad kallim. Sel aastal jagub kõike ja hinnad… ei ole viga, võib osta!»

Täna tuli ta turule ostma kuus-seitse kilo maasikat. «Tulin keskturult siia vaatama, et palju Nõmme turul maasikad maksavad ja hinnad on ikkagi enam-vähem samad. Keskturul on maasikad 2,60 eurot ja siin on 2,60–2,80. Hinnavahe on väike,» sõnas Järve ja kinnitas, et tema pere ostab kõik juur- ja puuviljad turult.

Nõmme turul neli aastat erinevate talude kaupa müünud Rene Orlovi arvates on hinnad käesoleval aastal tõesti klientidele taskukohased. «Meie kaup tuleb väga erinevatest kohtadest: mõni talu toob ise kohale, siis osa tuleb keskturult ja mõnda käime ise ka toomas ladudest,» rääkis Rene, kes pakub nii kodumaist kaupa kui ka Hispaania ja Poola toodangut.

Ka Unipiha külast Maarjakese talust tulnud müüjad nentisid, et maasikaid on sel aastal palju, kuid saak saab ruttu läbi – võib juhtuda, et juba kahe nädala pärast on mõnel kasvatajal maasikad otsas. Maasikad pidavat praegu olema üllatavalt hea hinna ja kvaliteediga.

Hea hind

Räpina vallas paikneva Kerdi talu peremehe Heldur Hüdsi hinnangul on maasikaid müügil mõistlikus koguses. «Ostja jaoks on hinnad muidugi head, aga tootja jaoks võiksid paremad olla,» möönas ta.

«Kui praegu ilmad väga soojaks lähevad, siis võib ka saak varem otsa lõppeda. Kevad oli väga hiline, planeerisime üldse juuli algusesse maasikasaaki, aga vaata, mis tegi kevad. Läks väga soojaks ja praegu on tõesti juba nädal aega maasikaid olnud. Ma arvan, et juulikuuks maasikaid ikka jagub,» uskus Hüdsi.

Ka keskturul oli saginat palju. Keskturu kandis elavale pensionärile Nellile tundus, et kaup on turul väga kallis. «Sellist petmist on ka. Kui sa Eesti maasika koju viid ja proovid, siis sa tead, et ta on Poola oma – ragiseb hamba all. Meil ilmselt nii suuri valmis maasikaid ikka ei ole veel,» uskus ta ja ostis sellegipoolest Eesti maasikaid ja lisaks mureleid.

«Mina arvan, et virisemiseks ei ole sel aastal põhjust. Ma usun, et parem osa sellest saagist on ikka veel ees. Pool on tulnud ja pool on ees. Hinnad on ka ootuspärased,» kommenteeris Jõgevamaalt Palamuse vallast keskturule sõitnud Pikkjärve istanduse perepoeg Taavi Masso.

«Rahvas kardab Poola maasikat, aga Eesti maasikas tuli tänavu varem ja see on täitsa Eesti maasikas siin,» rääkis Põlvamaalt Võido maasikatalust kohale sõitnud müüja Elina Vares. Nende talus olid suuremad korjed kolm-neli päeva tagasi. «Väiksemaid koguseid maal ikka korjati ja müüdi, aga sellega pole mõtet linna sõita,» märkis ta.

Ka Elina tõdes, et tänavu on maasika hind eelmise aastaga võrreldes madalam.  «Eelmine aasta me müüsime esimesi maasikaid ikka üle 3-eurose kilohinnaga,» sõnas ta. «Kui inimesed tahavad pärast jaanipäeva hoolega maasikat ostma hakata nagu tavapäraselt ikka, siis moosimarja on sel ajal meil vähe. Praegu on kõige õigem aeg osta,» kinnitas teine Võido talu müüja Martin Lillo.

«Valik on kena, aga hinnad ei ole väga soodsad. Me tulime jaanipäevaks ostma šašlõkki ja tomatit, värske salati kraami. Ja murelit ka kindlasti,» rääkis sage turukülastaja tallinlane Tiina Laadung, kes oli toidumoona tassimiseks appi palunud oma poja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles