Sotsiaalministeerium loob kodusünnitusele õigusliku aluse

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalministeerium soovib luua õigusliku aluse, et tagada naisele kodusünnitusel kvalifitseeritud ämmaemandusabi.
Sotsiaalministeerium soovib luua õigusliku aluse, et tagada naisele kodusünnitusel kvalifitseeritud ämmaemandusabi. Foto: SCANPIX

Sotsiaalministeeriumis on valminud tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muudatus, millega reguleeritakse kodusünnitusabi.

«Austame nende otsust, kes soovivad sünnitada kodus,» ütles sotsiaalminister Taavi Rõivas. «Selleks on meil kindel soov luua õiguslik alus, et tagada naisele kodusünnitusel kvalifitseeritud ämmaemandusabi. Kodusünnituste arv on Eestis olnud läbi aastate väike, kuid turvalised tingimused peavad olema tagatud ka neile, kes otsustavad sünnitada väljaspool haiglat,» ütles sotsiaalminister.

Kodusünnitusabi osutamiseks peab ämmaemand taotlema iseseisvalt teenuse osutamiseks terviseametilt eraldi tegevusloa.

Kodusünnitus on reguleeritud mitmetes Euroopa riikides. Nende arv jääb 2-4 protsendi piiridesse kõikidest sünnitustest, v.a. Hollandis, kus kodusünnituste arv on 30-40 protsenti kõikidest sünnitustest.

Eestis on andmed haiglast väljaspool planeeritud sünnituste kohta alates 1992. aastast. Nende põhjal saab öelda, et kodusünnitused moodustavad 0,3–0,5 protsenti kõigist neil aastatel toimunud sünnitustest.

Ministeerium esitab tervishoiuteenuste korraldamise seaduse muutmise eelnõu EISi kaudu kooskõlastamiseks teistele ministeeriumitele ja arvamuse avaldamiseks koostööpartneritele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles