Suvi pakub võimalusi ka kulude vähendamiseks

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkuseplaanide tegemisel tuleks arvestada kogu pere vajaduste ja soovidega, kuid ka rahakoti võimalustega.
Puhkuseplaanide tegemisel tuleks arvestada kogu pere vajaduste ja soovidega, kuid ka rahakoti võimalustega. Foto: SCANPIX

Suvised allahindlused, väljas söömine grilliõhtud, lapsi igal sammul meelitavad atraktsioonid võivad pere rahakoti korraga väljamakstud puhkuserahast üsna kiiresti tühjendada, ning tulemuseks on rahasüsti vajadus ja liiga kergekäeline laenukohustuste võtmine, kirjutab Swedbanki eraisikute rahaasjade keskuse juhataja Anne Sägi.

«Kui tööl tuleb puhkuseplaanid juba aasta alguses paika panna, siis rahaasjade planeerimisel inimesed nii varmad ei ole,» tõdes Sägi.

«Väljaminekute lühiajaline planeerimine soodustab emotsionaalset ostlemist ja toob kaasa oma võimalustest suuremad kulutused. Rahanappuse korral kiputakse palju kergekäelisemalt laenurahale mõtlema, makstes nii soovitud toote või teenuse eest laenu hinna võrra rohkem ning võttes suve lõpuks kaela endale kohustused, mida täita ei suudeta.»

Puhkuseplaanide tegemisel tuleks arvestada kogu pere vajaduste ja soovidega, samas ka rahakoti võimalustega. Kõigepealt on mõistlik paika panna nö tavaeelarve (kommunaalkulud, toidukulud, muud vältimatud kulutused) ja alles siis vaadata, kui palju suviseks meelelahutuseks üle jääb.

«Eestlastel pole tavaks rahaasju pikaajaliselt jälgida, kuid madal huvi eelarve ja suuremate ostude planeerimise vastu mõjutab väga otseselt inimeste käitumist,» ütles Sägi.

«Enne puhkust nö sülle sadanud puhkuseraha ahvatleb rahaga priiskavamalt ümber käima kui muidu. Seepärast oleks enda distsiplineerimiseks otstarbekam jätta see võimalusel enne puhkusele minekut välja võtmata.»

Randa võileib ja kraanivesi

Varajase planeerimise kasuks räägib see, et reisipakettide pikalt ette broneerimine annab rohkem valikuvõimalusi ja võimaldab sageli ka kulusid kokku hoida. Omal käel reisimine vajab põhjalikku ettevalmistustööd, siis oskab end kallitest turistilõksudest eemale hoida ja puhkusest meeldiv elamus saada.

Suvi on mitmetele ettevõtetele ainukeseks suuremaks teenimise võimaluseks – teatud aladel on nõudlust siis rohkem kui pakkumist. Seetõttu on võimalik küsida tavapärasest kõrgemat hinda. «Randa minekuks võib aga ka kodust võileiva ja pudelitäie kraanivett kaasa võtta, selmet kallist pudelivett lürpida või soolase hinnaga restoranis einestada.»

Hooaja allahindlused võimaldavad küll vajalikelt ostudelt kokku hoida, ent samas peibutavad kulutama asjadele, mis hiljem vähe- või täiesti ebavajalikuks osutuvad. Vaba aja rohkusest või hirmust «äkki on midagi head» poodlema minemine võib hiljem kaasa tuua rohkem muret, kui asi seda väärt oli.

Selle vältimiseks on lihtne oma vajadused kirja panna ja võrrelda rahaliste võimalustega. Kui need ettevalmistused tehtud, tuleks koguda eelinformatsiooni ja hindu võrrelda – võib juhtuda et reklaamis «erihinnaga toode» võib osutuda palju kallimaks, kui sama kaup tavahinnaga teises kaupluses.

Kokkuhoiu võimalused

Kuid suvi ei tähenda ainult kulutuste suurenemist, vaid pakub ka võimalusi nende vähendamiseks. Näiteks grilliõhtute tarbeks ostetavad poolfabrikaadid või valmistoidud on enamasti kallimad kui ise sobivast toorainest valmistamine.

«Suvel on aega rohkem ega pea töölt koju jõudes kiiruga perele õhtusööki valmistama – see on aeg nautida koos perega nii toidu valmistamist kui söömist ning ühtlasi võimaldab suuri kulusid vältida,» nentis Sägi. Lisaks pakuvad mitmed marjatalud isekorjamise võimalusi, metsa all valmivad kukeseened ja mustikad.

Enne puhkusele minekut tasub oma plaanid, vajadused ja võimalused üle vaadata. Nii on võimalik vältida rahalisi üllatusi ning planeerimata laenukohustusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles