Mees kurdab: tekst sääsetõrjevahendil haihtub lihtsalt ära

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsk..
Sääsk.. Foto: Ove Maidla.

Viljandi elanik Peep Tobreluts avastas, et kui KAPO kaubamärki kandva sääsetõrjevahendi vedelik etiketile satub, siis muutub tekst sellel loetamatuks, misjärel ei ole enam selge, kas seda võib lasta ainult riietele või ka nahale. Terviseameti ja tarbijakaitseameti kontrolli tulemused kinnitavad aga, et sääsetõrjevahendil olev märgistus vastab nõuetele. 

«Eestis on laialt müügil KAPO sarja sääsetõrjevahendid, millele on kahjuks sellised etiketid peale pandud, et kui sinna sedasama sääsetõrjet peale satub, siis tekst haihtub (nn termotrükk),» rääkis Tobreluts. «Imestasin, et pumpa vajutades tuleb kemikaal nõnda kergesti välja. Kui vahendist pisut vedelikku sõrmele pihustada ja seejärel kemikaaliga kokku saanud sõrm vastu etiketti panna, siis tekst kaobki,» tundis Tobreluts muret. «Ja ma ei tea enam, kas seda võib panna ainult riietele või ka nahale,» lisas mees, kes võttis ühendust ka terviseametiga.

KAPO sääsetõrjevahendeid müüakse pea kõigis ehituspoodides ja kodutarvete poodides. Antud tooteid on uurinud nii terviseamet kui ka tarbijakaitseamet. Vastavalt kehtivale biotsiidiseadusele ja omavahelisele koostööleppele teevad biotsiidide üle järelevalvet terviseamet hulgimüügis ja tarbijakaitseamet jaemüügis ning vahetavad selle kohta infot.

Terviseameti poole pöörduti seoses KAPO sääsetõrjevahendil oleva märgistusega juuni algul. Kodaniku sõnul ei olnud märgistus püsiv ja kulus maha. Terviseameti kemikaali ja tooteohutuse büroo juhataja Marina Karro sõnul kontrollis terviseameti järelevalve osakonna inspektor kodaniku pöördumise järel ettevõttes AbeStock AS KAPO sääsetõrjevahendi märgistuse vastavust sotsiaalministri 03.12.2004 määruse nr 122 «Ohtlike kemikaalide identifitseerimise, klassifitseerimise, pakendamise ja märgistamise nõuded ning kord» nõuetele.

«AbeStock AS poolt esitatud KAPO sääsetõrjevahendi märgistus vastas nõuetele ja oli kulumiskindel. Kapo sääsetõrjevahendit on lubatud kasutada nii riietel kui ka nahal,» märkis Karro.

Tarbijakaitseameti avalike suhete osakonna spetsialist Epp Joala kinnitusel on KAPO tooteid kontrollinud ka tarbijakaitseamet. «Toote märgistus vastab nõuetele ehk see on loetav, arusaadav ja üheselt mõistetav,» ütles Joala.

Ta lisas, et enne toote kasutama hakkamist tuleb alati läbi lugeda kasutusjuhend, praegusel juhul siis toote etikett, millele on märgitud, kuhu tohib vahendit pihustada (näiteks ainult riietele) ja millised on võimalikud riskid toote vale kasutamise korral. Kapo sääsetõrjevahendite märgistustel peaks sellesisuline teave olemas.

Abestock AS divisjoni juht Küllike Mats sõnas, et varem pole selliseid kaebusi olnud. «KAPO sääsetõrjevahendi etikett on terviseametiga kooskõlastatud ja vastab märgistamisele kehtestatud nõuetele,» toonitas Mats.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles