Ruumikas töökeskkond võib inimese valetama panna

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suure laua taga tunnevad inimesed ennast mõjukamana ning see võib neid panna rohkem valetama, petma või varastama.
Suure laua taga tunnevad inimesed ennast mõjukamana ning see võib neid panna rohkem valetama, petma või varastama. Foto: SCANPIX

Columbia Business Schooli uurijad leidsid, et inimese töökeskkond võib mõjutada nende ausust. Suure laua taga või laial juhiistmel tunnevad inimesed ennast mõjukamana ning see võib neid panna rohkem valetama, petma või varastama.

«Elu- ja töökeskkond avaldab mõju inimese kehaasendile ja –hoiule, mis omakorda mõjutab kalduvust käituda ebaausalt,» ütles uuringu üks autoritest Andy Yap, vahendab uudisteportaal news.com.au.

Uuring näitas, et isegi väikesed ja märkamatud muutused kehaasendis võivad suuresti mõjutada inimese mõtteid, emotsioone ja tegusid ning lahedad tööruumid ja vaba kehahoiak muudavad inimesesed vähem ausaks.

Pooli uuringus osalejaid jälgiti, kui nad töötasid kitsas laboris, et näha, kas ruumikas töökeskkond muudab nad vähem ausaks. Teisi osalejaid jälgiti rallimänge mängides ning avastati, et laiemal simulaatoristmel istuvad inimesed põgenesid mängusituatsioonis pärast avarii tegemist sündmuskohalt suurema tõenäosusega, kui kitsamal istmel istuvad mängijad.

«See on väga murettekitav. Meie uuring näitab, et juhid peaksid rohkem tähelepanu pöörama töökoha ergonoomikale. Tulemused viitavad, et töökeskkonnal on reaalne mõju inimese käitumisele,» ütles Yap.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles