Üllatavaid fakte õunte kohta

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õunad.
Õunad. Foto: Urmas Luik

Arvatavasti on kõik kuulnud, et üks õun päevas hoiab inimese tervena. Huffington Post toob lugejateni aga mõned uued faktid, mida kaugelt mitte kõik ei ole kuulnud.

Õunte allergia on tegelikult õietolmuallergia.

Toiduallergiate peale mõeldes meenuvad sageli pähklid, mereannid ja munad, kuid levinud on ka õunaallergia. Eksperdid usuvad, et õunte puhul tekitab allergiat hoopis kaseõietolm, mida leidub õunte peal, mitte õuna sees leiduvad ained.

Õunad on tõeline dieettoit.

Kõrge vee- ja kiudainesisaldus õuntes tagab täiskõhutunde pikaks ajaks ning annab vähe kaloreid, umbes 95 kalorit õuna kohta. Õuntel on ka rasva lõhustav toime, nimelt leidub õunakoores aine nimega ursoolhape, mis on katsetes laborihiirtega vähendanud pruuni rasva hulka nende kehas ning kiirendanud kalorite põletamist, vähendades ülekaaluliseks muutumise riski.

Õunad on mitmekülgsed.

Õunapuu on kõige mitmekülgsem taim maailmas. Toiduajakirjanike ja õunaeksperdi Rowan Jacobseni sõnul leidub ainuüksi USA-s 16 000 erinevat õunasorti. USA põllumajandusministeerium (United States Department of Agriculture, USDA) ülevaade pakub välja 2450 erinevat sorti.

Enamik inimesi laseb raisku kolmandiku õunast.

Süües ringiratast ümber südamiku läheb umbes 30 protsenti ehk 20 kuni 30 kalorit raisku.

Õuntes on palju õhku.

Teadusliku tõestuseta kuulujuttude kohaselt on õuntes ligi veerandi jagu õhku, ainsa teadusliku uuringu tulemus näitab aga, et õuntes on umbes 18 protsenti õhku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles