Iru alajaama lühiskatse oli esialgsel hinnangul edukas

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks

Ööl vastu neljapäeva viis Elering Tallinna lähistel Iru alajaamas läbi viienda lühiskatse, mille ajal tekkis Harju- ja Läänemaal 0,25 sekundi pikkune pinge langus.

«Irus prügipõletus Iru jäätmeenergiaplokis toimus võrgueeskirja nõuete täitmise tõestuseks viimane katse ja see läbiti esialgse hinnangu kohaselt edukalt. Katse käigus tekitati lühis elektrisüsteemis, millega kontrolliti elektrijaama stabiilsust,» rääkis Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Eleringi esindaja Ain Köster kinnitas aga, et katse edukuse kohta on põhjapanevaid järeldusi teha veel veidi vara, ära tuleb oodata raport.

Seekord tegi Elering kodulehe kaudu ka katsest teavituse, kuna tegu oli juba viienda lühiskatsega sama tootmisseadme töö kontrollimiseks. Samuti toob katse kaasa teatavat ebamugavust näiteks elektripirnide vilkumise näol. «Tavapäraselt me tõesti teavitust ei tee, kuna ühtegi kehtivat õigusakti ega kvaliteedinormi lühikatse ajal ei rikuta,» rääkis Köster.

Samuti soovitas Elering meedia vahendusel Harju- ja Läänemaa elanikel katseperioodiks seadmed igaks juhuks vooluvõrgust lahti ühendada.

Kösteri sõnul on varasematel  kordadel mõni tarbija väitnud, et teler või arvuti on saanud kahjustada.

«Samas ei saa väita, et kui kellelgi mõni kodune seade rikki läheb, et siis on see võrgufirma süü. Võrgufirma süü saab see olla vaid juhul, kui osutatav teenus ei vasta normidele. Lühiskatse ei too kaasa normide rikkumist,» toonitas Köster.

Tavapäraselt nii palju katseid ühe tootmisseadme katsetamiseks vaja teha pole. «Samas toimub aastas hulk sarnaseid katseid Eesti eri paigus. Enamasti tarbijaid neid tähele ei pane. Mõneti sarnanevad need olukorraga, kus välk tabab elektriliini või ka mõnd muud objekti liini lähedal. Ka siis toimub pinge kõikumine ja valgustid vilguvad, ent probleemi ei teki,» rääkis Köster, kelle sõnul ei saa lühiskatset pidada eriliseks sündmuseks, kuigi katse lähedal asuvad tarbijad võivad seda tunnetada. «Seepärast tehaksegi katse reeglina öisel ajal.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles