WHO: prillide levik turgutaks majandust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prillid
Prillid Foto: Aime Jõgi.

Maailma Tervishoiuorganisatsiooni (WHO) hinnangul aitaks majandust turgutada see, kui nägemisprobleemidega inimesed korralikud prillid ette saaksid.

WHO ajakirjas Bulletin sõna võtnud teadlaste hinnangul kaotab maailmamajandus inimeste viletsa nägemise tõttu igal aastal sadu miljardeid dollareid, kirjutab Reuters.

Nende väitel elab maailmas umbes 153 miljonit nägemisprobleemidega inimest, kes ei saa oma hädade vastu abi.

«Prillid oleksid odav abinõu,» kirjutasid uurijad, kelle arvutuste kohaselt kuluks vajalike nägemistestide läbiviimiseks, prillide ostmiseks ja optomeetriateenuste infrastruktuuri parandamiseks maailmas kokku 26 miljardit dollarit.

Uurijate sõnul aitaks prillide laialdasem levik isegi kõige konservatiivsemate prognooside kohaselt säästa märkimisväärse summa raha nii iga üksikjuhtumi puhul kui maailmamajanduses üldiselt.

WHO raporti kohaselt elab enamik ravimata nägemisprobleemidega inimesi arengumaades ning eriti teravalt puudutab probleem naisi ja vanemaid inimesi.

Kõige suuremaid kahjusid kannavad oma elanike nägemisprobleemide tõttu WHO hinnangul Austraalia, Hiina, Vietnam ja Filipiinid, kus sel põhjusel jääb igal aastal saamata ligi üks protsent sisemajanduse kogutoodangust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles