Lugeja küsib: mida saan ette võtta, kui kortermaja tahab rajada parkla minu elutoa akna alla?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermajade ümbruses napib parkimiskohti.
Kortermajade ümbruses napib parkimiskohti. Foto: Andres Haabu / Postimees

«Naaberkinnistu (5-korruseline elamu) soovib rajada parklat kohe minu aia vastu, mis meid eraldab. Nõusolekut sellisele projektile ei andnud, kuna neil on enda kinnistul vaba ruumi küll, kuid soovivad just minu elutoa akna kõrvale parkimist rajada. Hetkel on seal haljasala, millele nad juba praegu tihti pargivad. Eriti häirib just see, et minu elamu ja pargitavate autode vahele jääks vaevalt 1 meeter maad. Nii lähedale parkimine kindlasti põhjustaks heitgaaside tungimise minu elutuppa. Ähvardasid, et neid ei huvita, kas annan nõusoleku või ei, nemad ikkagi eemaldavad muru ja pargivad. Tegemist on õuealaga, kas tõesti ei eksisteeri mitte ühtegi normi või seadust, mis sätestaks mingidki piirid?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Maano Saareväli advokaadibüroost Sirk ja Saareväli.

See küsimus on pigem asjaõiguse spetsialistidele. Üldiselt võib maaomanik omal maal toimetada oma äranägemise järgi, arvestades kehtestatud planeeringut ja naaberkinnistu omanike põhjendatud huve. Asjaõigusseaduse § 143 lõike 1 kohaselt ei ole kinnisasja omanikul õigust keelata gaasi, suitsu, auru, lõhna, tahma, soojuse, müra, põrutuste ja muude seesuguste teiselt kinnisasjalt tulevate mõjutuste levimist oma kinnisasjale, kui see ei kahjusta oluliselt tema kinnisasja kasutamist ega ole vastuolus keskkonnakaitse nõuetega. Mõjutuste tahtlik suunamine naaberkinnisasjale on keelatud. Liiklusseadus § 13 lõike 5 kohaselt ei tohi õuealal ja lähemal kui kümme meetrit elamust peatatud või pargitud sõidukil mootor töötada kauem kui kaks minutit. Ilmselt on õige asuda seisukohale, et kuni 2 minutit töötav mootor ei kahjusta naaberkinnistu omaniku huve märkimisväärselt.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles