Lugeja küsib: kas saab teha eraldi korteriühistud, kui kinnistul asub kaks eraldiseisvat korterelamut?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Liis Treimann

«Kas on võimalik moodustada kaks eraldi korteriühistut, kui kinnistul asub kaks eraldiseisvat korterelamut? Kui on võimalik, kas peab ka notariaalselt kokku leppima uued reaalosad ja mõttelised osad. Hetkel on probleem, et majade omanikel on erinevad soovid (esimese maja omanikud soovivad oma maja renoveerimist, teise maja omanikud ei soovi). Milline oleks mõistlik lahendus lihtsustamaks esimese maja elanike renoveerimist ja haldamist omas majas (näiteks pangalaenu võtmine ainult ühe maja renoveerimiseks)?» küsib lugeja.

Vastab jurist Andry Krass Kvatro Kinnisvarahaldusest.

Ühe kinnisasja piires saab olla ainult üks korteriühistu sõltumata sellest, mitu eraldiseisvat maja kinnisasjal asub. Olukorras, kus ühel kinnisasjal asuvate eri majade korteriomanikel on erinevad nägemused kaasomandi eseme majandamisest, on lahenduseks korteriomanike kokkuleppe sõlmimine. Soovitavalt võiks selle teha notariaalses vormis, koos palvega märkida kokkulepe ka kinnistusraamatus.
Alternatiivseks lahenduseks on jagada kinnisasi kaheks eraldiseisvaks kinnisasjaks. Lisaks kõigi korteriomanike notariaalsele nõusolekule eeldab see ka kohaliku omavalitsuse nõusolekut.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles