Lugeja küsib: kas liisinglepingu käendajat peab teavitama lepingu lõppemisest?

Tarbija24
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Olen liisingu käendaja (sõiduauto kasutusrent). Liisingleping lõppes veebruaris. Kas liisinguvõtja edasistest otsustest peab pank teavitama ka käendajat. Hetkel ma ei tea, kas liisinguvõtja annab auto tagasi, liisib edasi või ostab välja. Liisinguvõtjaga kontakti ja suhtlemist mul pole. Teatud juhtudel ju lõpeks ka käendusleping. Kas ma peaksin teadma, mis edasi saab - liisinglepingu lisadele laieneb ju ka minu käendusleping. Kas mulle teatamine on kohustus ja kui on, siis millised on tagajärjed, kui mind ei teavitata?» küsib lugeja.

Vastab vandeadvokaat Alo Pormeister advokaadibüroost Sirel & Partnerid OÜ.


Käendaja nõudel peab võlausaldaja andma talle teavet põhivõlgniku kohustuse täitmise kohta, mistõttu võiksite teha liisinguandjale vastava päringu. Kui võlausaldaja ei täida nimetatud kohustust anda teavet, siis väheneb tema nõue käendaja vastu kohustuse rikkumisest käendajale tekkinud kahju ulatuses. Käendaja peaks olema informeeritud tema poolt käendusega tagatud kohustusega seonduvatest asjaoludest. Seda muuhulgas selleks, et teada kas käendus on lõppenud või mitte. Käendus lõpeb muu hulgas käendusega tagatud kohustuse lõppemisega, samuti kohustuse ülevõtmisega, kui käendaja ei andnud nõusolekut vastutada uue võlgniku eest.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles