Riigiamet hoiatab petukõnede eest

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Telefon.
Telefon. Foto: Lauri Kulpsoo

Eile ja täna on mitmed inimesed saanud ingliskeelseid petukõnesid, kus helistaja väidab end olevat Microsofti esindaja. Küsitakse kasutaja paroole või palutakse arvutisse paigaldada teatud tarkvara.

Riigi Infosüsteemide Ameti kommunikatsioonijuht Liisa Tallinn hoiatab, et Micorosofti esindajad ei helista sellisel eesmärgil inimestele ei USAs ega Eestis. RIA soovitab petukõne puhul kiiresti politseisse pöörduda.

Kui arvutisse on midagi taolise petukõne peale juba paigaldatud või helistajale oma paroolid öeldud, soovitab RIA arvuti välja lülitada. Seejärel tuleb mõnes teises turvalises arvutis kiiresti muuta kõik enda salasõnad, mida nakatunud arvuti kaudu on sisestatud, näiteks e-posti, netipanga, suhtlusportaalide ja veebilehtede haldusega seotud paroolid.

Võimalusel soovitab RIA hoida arvutit tõendusmaterjalina uurimise tarbeks väljalülitatuna.

Elioni andmetel on viimastel päevadel selliseid petukõnesid saanud vähemalt 250 Elioni klienti. Elioni kommunikatsioonijuht Karin Kahre soovitab ettevaatusega suhtuda välisriikide suunakoodidega numbritesse, kui just mõni tuttav inimene konkreetsest riigist ei või helistada. «Kahtlust äratavatelt numbritelt tulevaid kõnesid ei maksa vastu võtta ega ka vastamata kõnele tagasi helistada,» hoiatas Kahre.

Politsei- ja Piirivalveameti pressiesindaja Kaja Kukk rääkis, et täna leidis aset üks juhtum, kus helistas Microsofti esindajana esinenud mees ja juhendas arvutikasutajat ning pääses tema arvutisse. Koos tehti telefonitsi saadud juhtnööride järgi teatud toiminguid ja hiljem selgus, et arvutikasutaja kontolt oli osa raha mujale kantud.

Politsei alustas juhtumi alusel kriminaalmenetlust karistusseadustiku kelmust käsitleva paragrahvi alusel. Sellise teo eest karistatkse rahatrahviga või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles