Maxima: käibemaksu alandamine aitaks vaesemaid peresid

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimsi Maxima avamine.
Viimsi Maxima avamine. Foto: Mihkel Maripuu

Maxima kinnitusel on käibemaksu langetamine aidanud mitmetes Euroopa riikides inflatsiooni vaos hoida ja teeks seda kindlasti ka Eestis. Ennekõike aitaks toiduainete madalam käibemaks kergendada madalamate sissetulekutega perede elu-olu.

«Käibemaksu vähendamine oleks selge märk, et riik üritab tasandada valitsevat lõhet kõrgemate ja madalamate sissetulekuga leibkondade võimalustes,» selgitas Maxima pressiesindaja Erkki Erilaid. Ta tõi välja, et kui arenenud riikides kulub toidule 12 kuni 18 protsenti sissetulekutest, siis Eestis keskmise sissetulekuga peredel 27 protsenti ning väiksema sissetulekuga peredel pea pool.

«Käibemaksu võimaliku langetamise ulatus sõltub sellest, kui palju viimase paari aastaga küllaltki kiiresti  kasvanud tarbimine maksulaekumistele lisa toob, nii et ka raha eelarve maksulaekumise vähenemise katmiseks oleks võimalik leida. Seda enam, et on võimalik kehtestada teatud kaupadele ka kõrgemaid makes,» rääkis Erilaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles