Ministeerium tuli patendivolinike soovile vastu

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne.
Tubakatooted. Foto on illustratiivne. Foto: Priit Simson

Sotsiaalministeerium vastas patendivolinike pöördumisele seoses tubakatoodete direktiivi muudatusettepanekuga ning kinnitas, et Eesti esitas ettepaneku kehtestada pakendi esi- ja tagaküljel hoiatussildi suuruseks 65 protsenti küljest.

Eesti Patendivolinike Selts pöördus juuni alguses sotsiaalministeeriumi poole seoses tubakatoodete direktiivi muudatusettepanekuga ning juhtis sotsiaalminister Taavi Rõivase tähelepanu vastuoludele intellektuaalse omandi õiguse üldpõhimõtetega.

Pöördumine puudutas direktiivi sätteid seoses pildi- ja tekstihoiatuste suurusega pakendi külgedel, toote kirjelduses kaubamärkide kasutamise keelu ning standardiseeritud pakendi kasutuselevõtu võimalusega. Nimelt näeb direktiiv ette, et tubakatoote pakendi esi- ja tagaküljel peaks hoiatustekstide ja –piltide suurus olema kolmveerand külje pinnast ning külgedel pool pinnast.

Pöördumises juhiti tähelepanu ka sellele, et erinevatel toodetel kasutatavad kaubamärgid - nii sõnad, logod, graafiline kujundus, kui pakendi kuju - on olulised originaaltoodangu eristamisel võltstoodangust. Patendiametnike hinnangul raskendaks nn puhta pakendi põhimõtete kehtestamine kaubamärgiomanike võitlust võltskauba valmistajate ja müüjatega, kuna tunnuseid, mille alusel neid eristada, oleks oluliselt vähem.

Pöördumisele vastas sotsiaalministeeriumi terviseala asekantsler Ivi Normet, kes nõustus, et hoiatuste suurus ei tohiks piirata ebaproportsionaalselt kaubamärgi kujutamist pakendil.

«Seetõttu ei toeta Eesti Euroopa Komisjoni poolt direktiivi muudatusettepanekus välja pakutud kombineeritud terviseohu hoiatust suurusega 75 protsenti pakendi esi- ja tagaküljest, vaid esitasime ettepaneku kehtestada kompromissina hoiatuse suuruseks 65 protsenti pakendi esi- ja tagaküljel,» seisis vastuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles