Lugeja küsib: kas aegunud dokumendiga saab õlut osta?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Tarbija24-ga võttis ühendust lugeja Rait, kes küsis, kas aegunud dokumendiga saab alkoholi osta. Nimelt oli 26-aastasel mehel ühes väiksemas Eesti linnas puhkusel olles kaasas vaid ID-kaart, mis kaotas pool aastat tagasi kehtivuse, ning müüja keeldus selle alusel talle õlut müümast. «ID-kaart on küll aegunud, aga sellelt on võimalik minu sünniaasta välja lugeda,» rääkis Rait.

Vastab Tiit Roosik, Politsei- ja Piirivalveameti isikutuvastamise ja dokumendibüroo juht.

Alkoholiseaduse § 47 lg 3 kohaselt on müüjal õigus ostja vanuse kindlakstegemiseks nõuda isikut tõendava dokumendi esitamist ning selle esitamata jätmisel alkohoolse joogi üleandmisest-müügist keelduda. Õiguse tõendamiseks on nõutav kehtiva dokumendi esitamine, aegunud dokumendi esitamisel ei pruugi olla võimalik tõsikindlalt isikut ning tema andmeid tuvastada, nt dokument on ammu käibelt kõrvaldatud, isiku välimus on vahepeal muutunud vms.

Dokumendi kehtivusaja lõppemine ei muuda automaatselt dokumenti kantud isikuandmeid. Esitatud andmete põhjal ei ole võimalik öelda, kas müüjat ajendas alkoholi mitte müüma vaid asjaolu, et esitatud dokument oli kehtetu või ka see, et noormehe välimus oli vahepeal lihtsalt sedavõrd muutunud. Müüja peab olema kindel, et isik, kellele ta alkoholi müüb, on tõesti täisealine. Kuivõrd müüja vastutab alkoholiseadusest tulenevate nõuete täitmise eest, siis ei saa müüjale antud juhul etteheiteid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles