Kuidas ravida putukahammustusi

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Herilane singitükki söömas.
Herilane singitükki söömas. Foto: SCANPIX

Sääskede, parmude, mesilaste, kihulaste ja teiste putukate pisted ja hammustused ei vaja tavaliselt mingit ravi. Külm kompress leevendab üldjuhul kohalikke sümptomeid.

Erinevad putukad põhjustavad ka veidi erinevaid nahareaktsioone, kirjutab putukatõrjete maaletooja Kodupaber AS leheküljel Putukahirm. Nende kahjustusi ravitakse üldiselt siiski samade toodetega:

  • apteekidest saab retseptivabu kortisoonsalve
  • retseptivabad antihistamiinitabletid leevendavad sügelust ja paistetust
  • tarbekaupade kauplustes on saadaval jahutavad hooldegeelid. See vähendab putukahammustustest põhjustatud sümptomeid.

Eemalda nahasse jääda võinud astel ja puhasta nõelamiskoht näiteks vee ja seebiga. Ära kraabi torkekohta, sest nahk saab kergesti viga ja haava võivad sattuda bakterid. Vajadusel kasuta leevendavaid tooteid.

Arsti poole tuleb pöörduda, kui:

  • herilane on nõelanud kaela või muusse sellisesse kohta, mille paistetamine võib olla eluohtlik;
  • oled allergiline hammustanud või nõelanud putuka mürgi suhtes;
  • sul tekib hingeldushoog;
  • kannatanu on väike laps, halvas seisundis vanainimene või rase naine, eriti kui nõelamisi oli mitmeid.

Küsi abi apteegist

Kui sul on kalduvus saada putukahammustuste tagajärjel kergesti kuplasid, võta juba enne antihistamiinitablett, mis hammustuste tagajärgi leevendab. Küsi nõu apteegist.

Herilase nõelamine tundlikku kohta, näiteks sõrme, võib teha valu ning põhjustada paistetust ja kohalikku külmakartlikkust isegi nädalate vältel. Mine apteeki, kui nõelamiskoht on väga valus. Sul võib vaja minna valuvaigistit või ka põletikuvastast ravi. Asjatundjad teavad ja aitavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles