Kuidas pakkida saadetist?

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Postipakk. Foto on illustreeriv.
Postipakk. Foto on illustreeriv. Foto: Andres Tess

Eesti Post jagab näpunäited, mida pakkimisel ja pakkide saatmisel silmas pidada.

Eesti Posti avalike suhete juht Inge Suder sõnas, et saadetiste pakkimisel ei arvesta klient sageli saadetiste sisuga. «Tihti juhtub, et klient tuleb kohale kastiga, mille sees on kergelt purunevad asjad (keraamika, klaas) ja arvab, et täiendav pakkimine ja lisateenuse «ettevaatlikult» kasutamine ei ole vajalik,» lausus Suder, kelle sõnul on saadetiste kindlaks kohalejõudmiseks kaks reeglit.

Usalda, aga kontrolli

Esimese asjana peaks eriti rahvusvaheliste saadetiste puhul kontrollima, kas seda üldse tohib postiga saata. «Isegi kui mälu ütleb, et peaks tohtima, tuleb see kindlasti järele vaadata, sest keelatud saadetiste nimekirjad muutuvad pidevalt,» toonitas Suder. 

Asjakohase nimekirjaga saab tutvuda siin. Kui sellest nimekirjast abi ei ole, siis tasub tutvuda rahvusvahelise postiorganisatsiooni koduleheküljel oleva teabega, mis on saadaval nii inglise kui prantsuse keeles siin.  

Ise tehtud, hästi tehtud

Eesti Post toimetab saadetise Eestist välja, kuid sealt edasi toimetavad juba teiste riikide postiorganisatsioonid. Järelikult tuleks Suderi sõnul olla pakkimisel hoolikas ja meeles pidada, et mida õrnem saadetis ja kauem teel see on, seda suurem on ka tõenäosus, et midagi võib juhtuda.

Paki kahjustumise vältimiseks tuleks:

  • Kasutada uut pakendit, sest kasutatud pakend on kaotanud suure osa oma vastupidavusest.
  • Kasutada pakendit, kuhu saadetis koos polsterdusega täpselt sisse mahub – nii pakendist väljaulatumine kui selles vabalt ringiloksumine tõstavad kahjustumisriski mitmekordseks.
  • Õrnade esemete puhul tuleb pakendi põhja asetada vähemalt 5 cm paksune polstermaterjali kiht ja õrnad esemed tuleks paigutada kastis võimalikult keskele.
  • Isegi poest ostetud uute esemete puhul ei tasu lootma jääda ainult tootjapoolsele pakendile, vaid keerata saadetis mullikilesse ja panna karpi.
  • Õrnade esemete puhul tuleks võimalusel – kui sihtriik seda aktsepteerib – kasutada lisateenust «ettevaatlikult»
  • Väärtsaadetised tuleb pakkida nii, et saadetise sisuga ei ole võimalik tutvuda, küll peab pakend võimaldama pitsereid peale kanda või pakendit muul viisil turvaliselt sulgeda.
  • Mündid, esitajaväärtpaberid, reisitšekid, väärismetallid ja -kivid ning muud sarnased esemed tuleb saata väärtsaadetisena.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles