Apteegis valmistatud ravimeid ei märgistata korrektselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: SCANPIX

Ravimiameti esimese poolaasta järelevalve tegevuse kokkuvõttest selgub, et jätkuvalt on probleeme apteegis valmistatud ravimite korrektse märgistamisega.

Ravimite sihipärase ja ratsionaalse tarbimise tagamiseks on apteekril ravimit väljastades kohustus kasutajat nõustada. Ravimiamet kontrollis käesoleva aasta esimeses pooles ligi sadat apteeki ning nendest pea viiendikus ei olnud nõustamine vajalikul tasemel. Peamiselt ei pööratud tähelepanu samaaegselt ostetud ravimite võimalikule koostoimele.

Ettekirjutus ravimi käitlemisnõuete rikkumise eest tehti kümnele tegevusloaga ravimikäitlejatele ning kolmele ravimite käitlemise tegevusloata käitlejatele, kellest kaks olid müügiloa hoidja esindajad ning üks illegaalne käitleja. Ravimiameti ettekirjutuse mittetäitmise eest rakendati ühele apteegile 600 euro suurune sunniraha ja ühele veterinaarteenuse osutajale summas 1200 eurot.

Hulgimüügiettevõtetele määrati rahatrahv kõlblikkusaja ületanud ravimite väljastamise eest ning veterinaarteenuse osutajatele müügiloata ravimite ja aegunud ravimite kasutamise eest.

Koos Veterinaar- ja Toiduametiga kontrolliti ka veterinaarteenuse osutajaid. Puudusi märgati enamasti ravimite arvestuse pidamisel ja säilitamisel, samuti tuvastati müügiloata ravimite ning aegunud ravimite kasutamist.

Apteegis valmistatud ravimeid analüüsiti esimesel poolaastal 134, millest ei vastanud nõuetele ligi kolm protsenti. Kõigi mittevastavate preparaatide korral oli tegemist lahustega. Ravimiameti andmetel on tegu viimaste aastate lõikes kõige väiksema mittevastavate proovide hulgaga.

Kokkuvõttest nähtub, et jätkuvalt on probleeme apteegis valmistatud ravimite korrektse märgistamisega. Näiteks puudusid mitmete ravimite etikettidel hoiatused ravimite õigete säilitamistingimuste osas, mõnel ravimil oli märgitud vale kõlblikkusaeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles