Odavamad ravimid pole apteekides alati kättesaadavad

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ravimid.
Ravimid. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Odavamate ravimite kättesaadavuse parandamiseks pööras ravimiamet üld­apteekide järelevalves esimesel poolaastal tähelepanu piirhinnast odavama või piirhinnaga võrdse hinnaga ravimite müügilolekule. Piirhinnaaluste ja hinnakokkulepperavimite kättesaadavust kontrolliti peaaegu sajas apteegis, neist veerandis ei olnud müügil ühte või mitut piirhinnaalust või hinnakokkulepperavimit.

Ameti tegevuslubade ja inspektsiooni büroo juhataja Inge Mäe sõnul on odavamate ravimite kättesaadavus paranenud ning enamikus apteekides on juurutatud süsteem, et tagada piirhinnaga ja hinnakokkuleppega kaetud ravimite müügilolek.

Ka ravimite hulgimüügiettevõtete järelevalves pöörati tähelepanu nende ravimite müügiloleku kontrollimisele, millele on kehtestatud piirhind ja sõlmitud hinnakokkulepe. Ettekirjutus tehti ühele hulgimüügiettevõttele.

Hulgimüügiettevõtete puhul leiti puudusi ka kvaliteedisüsteemi rakendamisel. Mõnel korral oli hulgimüügiettevõttest ravimeid väljastatud isikutele, kellel ei ole õigust hulgimüügiettevõttest ravimeid hankida, samuti esines vigu ravimiametile esitatud aruannetes.

Ravimite sihipärase ja ratsionaalse tarbimise tagamiseks on apteekril ravimit väljastades kohustus nõustada. Kontrolliti ligi sadat apteeki ning nendest peaaegu viiendikus ei olnud nõustamine vajalikul tasemel. Peamiselt ei pööratud tähelepanu ühel ajal ostetud ravimite võimalikule koostoimele.

Ettekirjutus ravimi käitlemisnõuete rikkumise eest tehti kümnele tegevusloaga ravimikäitlejale ning kolmele ravimite käitlemise tegevusloata käitlejale, kellest kaks olid müügiloa hoidja esindajad ning üks illegaalne käitleja.

Ravimiameti ettekirjutuse mittetäitmise eest rakendati ühele apteegile 600 euro suurune sunniraha ja ühele veterinaarteenuse osutajale 1200-eurone trahv. Hulgimüügiettevõtetele määrati rahatrahv kõlblikkusaja ületanud ravimite väljastamise eest ning veterinaarteenuse osutajatele müügiloata ja aegunud ravimite kasutamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles