Kiireim viis vannitoaplaate «vahetada»

, Sadolini Värvikeskuse disainer-konsultant
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olemasolevaid vannitoaplaate õigesti üle värvides saab vannitoale anda kiiresti ja soodsalt uudse ilme.
Olemasolevaid vannitoaplaate õigesti üle värvides saab vannitoale anda kiiresti ja soodsalt uudse ilme. Foto: Inge Peetris, Eve-Lii Sandre

Sisearhitekt Inge Peetris aitas ühel perel muuta uue kodu uute omanike nägu. Muu hulgas sai värske välimuse ka plaaditud vannituba, kusjuures uute seinaplaatide asemel värviti vanad plaadid hoopis üle.

«Korter oli muidu väga heas seisus, kuid värvilahendus ja vannitoa viimistlus ei olnud uute omanike maitse järgi,» räägib Inge Peetris. Tekstiilide, seinavärvide ja tapeetidega saab tuppa uue ilme päris kiiresti, kuid mida teha vannitoaga?

«Keraamiliste plaatide vahetamine ei tulnud töömahu tõttu kõne alla,» selgitab ta. «Esialgu plaanisime tuua ruumi uue valamu ja puidust valamukapi, et halli ja kõledasse ruumi tekitada pisut soojust ja hubasust, siis sain aga teada, et ka keraamilisi plaate saab edukalt üle värvida.»

Aluspinna töötlus

Kasutades õigeid värve ja vahendeid on ka keraamiliste plaatide värvimine täiesti võimalik. Alustama peab plaatide puhastamisest. On väga tähtis, et seda ei tehta tavalise küürimisvahendiga, mis võib pinnale tekitada mustust hülgava kihi, mis omakorda takistab ka värvil plaadi külge nakkuda.

Hästi sobib aluspinna puhastamiseks spetsiaalne puhastusvahend, mis ühtlasi matistab pisut aluspinda ning parandab värvinaket. Puhastusvahendit tuleb veega lahjendada ning kanda kas pintsli või käsnaga aluspinnale, lasta kümme minutit mõjuda ning seejärel üle harjata ja hoolikalt veega loputada.

Enne kruntimist veendu, et ka vuugivahed on kindlasti ära kuivanud. Vannitoas otsese veega kokkupuutuvad plaaditud seinad on värvi jaoks eriti rasked tingimused, mistõttu on vaja neid kruntida lahustibaasil tootega.

Olulised ettevalmistused

Kasuta värvimiseks madalakarvalist veluurrulli, mis jätab ühtlase värvipinna. Kui võtad kasutusele uue värvirulli, pese see kindlasti enne sooja veega läbi, et eemalduksid lahtised ebemed.

Lase kruntvärvil kuivada kümme tundi. Kuna lahustibaasil värvid lõhnavad tugevalt, võta värvimistöö ette siis, kui lapsi ja allergikuid kodus ei ole ning tuuluta pärast värvimist kindlasti ruume. Kui vuugid on sügavad, võta appi peenike ja pehme pintsel ning värvi sellega kõigepealt vuugid ja seejärel rulliga plaatide pind.

Pinnavärviks kasutati uut Sadolini värvi Master Novus, mis on hästi kattev, tugev, veebaasil universaalvärv, sobides nii sise- kui välistingimustesse, erinevatele aluspindadele ning on toonitav laias toonigammas.

Valikus on kaks läikeastet: 15 (poolmatt) ja 70 (läikiv). Kuna läikivat pinda on matist lihtsam puhastada, valiti plaatide värvimiseks läikiv värv.

Varu aega

Kõigepealt värviti terve ruum kahes kihis ühe tooniga. Värv jääb ilus ja ühtlane ning katab hästi. «Beež toon andis ruumi küll pisut soojust juurde, kuid vajas justkui veel midagi,» kirjeldab tööprotsessi sisearhitekt. «Lasime seinal ööpäeva kuivada ning otsustasime, et teeme vannitagusele seinale peale mingi mustri. Meid insipreeris üks tore ruuduline kangas.»

Lihtsam on aluseks võtta seinaplaatide enda rütm, visandada plaadid paberile ning paigutada värvitoonid esmalt kavandil paika. «Seejärel jagasin seina suurteks ruutudeks, tõmbasin joonlauaga jooned ning asetasin selle järgi teibi,» kirjeldab Peetris.

«Jälgisin, et joonte ristumispaik jääks täpselt ühe plaadi keskele. Seejärel asetasin teibid joonte ristumisplaatide ümber ja värvisin tumeda beeži tooniga kahes kihis ning eemaldasin ettevaatlikult teibi.»

Kindlasti tuleb mustrite tegemisel ja kontrastseinu värvides kasutada alati spetsiaalset täpsusteipi, mille tunneb hästi ära tänu selle erkkollasele värvusele ja õhukesele materjalile. Teipi tuleb tõmmata suunaga värvitud pinnast eemale, et vältida teibiga värvi kaasatõmbamist.

Enne kui teibi värvitud pinnale asetad, on hea lasta värvil üleöö kuivada. «Järgmisel päeval värvisin tumedate plaatide vahele jäävad plaadid heledama beežiga.»

Värvida tuleb kahes kihis, lastes eelmisel kihil kuus tundi kuivada. «Nüüd jäi lisada veel uus valamukapp ja vannikardin, kuid muutus oli silmaga näha juba pärast vannitaguse seina valmimist,» rõõmustab Peetris. «See on hea võimalus muuta oma maitse järgi ka see vannituba, mida pole ise saanud kujundada.»

Keraamiliste plaatide värvimine on palju lihtsam alternatiiv plaatide vahetamisele, kuid kindlasti tuleks kõigil järgida nii spetsialistide soovitusi kui purgil olevat infot, et tulemus saaks ilus ja kestaks kaua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles