Puhkajaid hoiatatakse täispuhutavate surmalõksude eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täispuhutav ujumisrõngas.
Täispuhutav ujumisrõngas. Foto: Panther Media/Scanpix

Saksamaa turvainspektorid hoiatavad Euroopa puhkekohtades müüdavate odavate täispuhutavate ja ujukmänguasjade eest, mis võivad imikutele surmavaks osutuda.

Ülemaailmse ohutussertifikaate väljastava firma TÜV (echnischer Überwachungs-Verein ehk Tehnilise Järelevalve Ühing) Rheinlandi haru kutsub üles lapsevanemaid olema ettevaatlik suveniiripoodidest allahindluste ajal ostetud odavate täispuhutavate leludega, vahendab The Local.

TÜVi hinnangul võivad mitmed mänguasjad kujutada endast uppumisohtu. Firma testis erinevaid veemänguasju ning beebide ujukistmeid, mis olid ostetud populaarsetest suvituskohtadest Saksamaal, Hispaanias, Itaalias, Kreekas, Belgias ja Hollandis.

Kokku testiti viitekümmend vähem kui kümme eurot maksvat täispuhutavat mänguasja ja madratsit, mis olid ostetud suveniiri- ning rannapoodidest. Nendest 20 ei vastanud Euroopa Liidu põhilistele ohutusstandarditele ning TÜVi seisukoht on, et need peaks viivitamatult poeriiulitelt ära korjatama.

Testijad leidsid ka viis väga ohtlikku beebidele ja väikelastele mõeldud ujumisistet, mis võivad kergesti ümber minna ning lapsed võivad vette kukkuda. TÜV ekspert Christiane Reckter sõnas, et sellised istmed jätavad vanematele ohutu mulje, kuid on tegelikult beebidele ohtlikud. «Sellepärast peaksid need istmed olema absoluutselt keelatud,» lisas Reckter.

Testijad leidsid ka, et klapid, mis ei lase õhul mänguasjast välja tulla, ning muud väikesed osad tulevad lelude küljest väga kergesti ära ning lapsed võivad nende kätte lämbuda. Lisask sisaldasid kuus mänguasja liiga suures koguses erinevaid ohtlikke kemikaale, näiteks kantserogeenseid plastifikaatoreid.

Tegu oli neljanda sarnase testiga, mille TÜV on läbi viinud ning selle põhjal võib näha küll langevat trendi – 2009. aastal ei vastanud ohutusnõuetele 60 protsenti testitud mänguasjadest – kuid TÜVi hinnangul on siiski müügil mitmeid väga ohtlikke tooteid.

Testi tulemusi  näeb sellelt lehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles