Muruniidukit tuleb kevadel hooldada

, Addinol MM OÜ Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muruniiduk
Muruniiduk Foto: AP / Scanpix

Ilusate suveilmadega lükatakse hoiuruumist aedadesse ka muruniidukid, trimmerid ja muu aiatehnika. Pika talveperioodi seisnud masinad ja tööriistad tuleb hoolikalt üle vaadata ja enne hooaega vastavalt hooldada, et tagada nende pikem ja kvaliteetsem eluiga, kirjutab Addinoli Lääne- ja Kesk-Eesti müügijuht Kaido Kööp.


Muruniiduki hoolduse tegemiseks võib pöörduda vastavasse teenindusse, kuid sama töö võib aiapidaja ka ise ära teha, jälgides masina kasutusjuhendit.

Enamik inimesi vahetab näiteks muruniiduki õli kevadel, kuid õigem on teha masinale hooldus juba sügisel, kohe pärast niitmishooaja lõppu. Seda eelkõige seepärast, et niitmishooaja kestel on õli läbi töötatud ja tänu kütuse põlemisele ka happeliseks muutunud. Seismisel hakkab happeline mootoriõli tekitama mootoris roostet, kinni võivad jääda kolvirõngad jne.

Kes sügisel muruniidukile hooldust ei teinud, siis tuleb see töö ilmtingimata ette võtta nüüd. Kõige tähtsam on ikka õlivahetus. Muruniidukis tuleb kasutada mootoriõli, mille näitajad peavad vastama kasutajamanuaalis toodule. Selle leidmine poeriiulitelt pole raske, kuna jaemüügis on tihti viidatud muruniidukites kasutatavatele õlidele.

Õli vahetamiseks tuleb keerata ära mootori all olev kork ja õli välja lasta spetsiaalsesse nõusse, kuna vana õli on ohtlik jääde, mida ei tohi lasta loodusesse ega kanalisatsiooni. Seejärel tuleb masinasse valada värske õli.

Kui muruniiduki õli ei vahetata ja ei jälgita, et õlivarda nivoo oleks normis, võib üsna pea saabuda mootori täielik purunemine(kokkujooksmine).

Enne käivitamist tuleb keerata maha süüteküünal ja puhastada näiteks terasharjaga küünlavahe. Kui küünal enam ei tööta, siis tuleb seegi välja vahetada.

Samuti tuleks läbi pesta õhupuhasti element, mida võib teha näiteks tavalise nõudepesuvahendi ja sooja veega, seejärel see kuivatada ja tagasi panna. Kui see on väga määrdunud, tuleks ka see välja vahetada. Kütusena tuleks alati kasutada värsket bensiini.
Vähem tähtis pole ka muruniiduki tera teritamine. See on veidi peenem töö ja kui sellega ise hakkama ei saa, tuleb lasta see töö ära teha spetsialistil.

Iga muruniitmise järel tuleb niiduk puhastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles