Tööandjad sunnivad alaealisi liiga pikalt tööle

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud noored töötavad suvel ettekandjatena.
Paljud noored töötavad suvel ettekandjatena. Foto: Margus Ansu / Postimees

Tööinspektsioon viib kolmandat aastat järjest läbi alaealiste töötingimuste sihtkontrolli, mille käigus on juba avastatud olulisi rikkumisi.

«Näiteks avastati kontrolli käigus 17-aastane noor, kes töötas kuus päeva nädalas ja kelle tööpäeva pikkuseks oli kaheksa tundi,» rääkis tööinspektsiooni töösuhete osakonna juhataja Meeli Miidla-Vanatalu. Ta lisas, et veel markantsema näitena võib tuua toitlustusasutuses töötanud 17-aastase noore, kelle tööpäeva pikkuseks oli 11,5 tundi. «Olukorra tegi hullemaks asjaolu, et tema tööpäev kestis poole kaheteistkümneni õhtul ja lisaks ei olnud talle tagatud kaht päeva puhkust nädalas,» tõdes ametnik.

Miidla-Vanatalu sõnul on olukord alaealiste töötingimustega võrreldes eelmiste aastatega jäänud samaks. «Ettevõtted, mille puhul rikkumisi tuvastatakse, on küll erinevad, aga rikkumised on aastast aastasse seotud ikka töö- ja puhkeajaga ning kirjaliku lepingu puudumisega.»

Kuigi suvevaheaeg kestab, tuleb tööandjatel meeles pidada, et alaealistele kehtivad teistsugused töö- ja puhkeaja reeglid kui täiskasvanutele. 7- kuni 12-aastane võib töötada kolm tundi päevas ja 15 tundi nädalas. 13- kuni 14-aastane või koolikohustuslik töötaja võib töötada neli tundi päevas ja 20 tundi nädalas. 15-aastane, kes ei ole koolikohustuslik, võib töötada kuus tundi päevas ja 30 tundi nädalas. 16-aastane, kes ei ole koolikohustuslik, ja 17-aastane võib töötada seitse tundi päevas ja 35 tundi nädalas.    

Alaealine ei tohi töötada kella kaheksast õhtul kuni kella kuueni hommikul. Lisaks ei tohi koolikohustuslik alaealine töötada rohkem kui pool iga koolivaheaja kestusest ning vahetult enne koolipäeva algust. Töötasu osas noortele erandeid ei ole, kehtib sama alammäär, mis täiskasvanutele, lisaks on alaealisele ette nähtud pikem, 35-päevane, põhipuhkus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles