Rootsi ekspert hoiatab uue linnugripi eest

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus linnugripp hakkas levima Hiinas.
Uus linnugripp hakkas levima Hiinas. Foto: AFP/SCANPIX

Rootsi ekspert hoiatas, et Hiinas leviv linnugripp võib muutuda globaalseks probleemiks juba sel sügisel.  

«Viirus on inimkonna jaoks uus ja võib mõjutada kogu populatsiooni kui levima hakkab,» rääkis Rootsi nakkushaiguste kontrolli instituudi (Smittskyddsinstitutet) esindaja Annika Linde, vahendab The Local.

Uus virus H7N9 on linnugripp, mis hakkas levima sellel aastal. Maailma Terviseorganisatsiooni andmetel on 130 nakatunust surnud vähemalt 43 inimest. Annika Linde hoiatas ajakirjas The Lancet avaldatud artiklis, et uus linnugripp võib sügisel levida üle maailma.

Teadlased, kes on analüüsinud kolme H7N9 ohvri andmeid, ütlevad, et H7N9 tüvi on n-ö hübriid või segu kolmest gripitüvest, mida leidub lindudel Aasias. Viimane seagripi H1N1 pandeemia oli aastatel 2009-2010. Ka see viirus oli hübriid linnugripist ja imetajalt imetajale edasi kanduvast gripist.

Ekspertide hinnangul on tõenäoline, et tuleb veelgi rohkem H7N9 nakatunuid seni, kuni ei ole kindlaks tehtud nakkusallikat. Kuigi arvatakse, et inimesed on haiguse saanud kodulindudelt, siis pooled patsientidest ei omanud kodulindudega mingit kokkupuudet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles