Naisi ohustavad südamehaigused sama palju kui mehi

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas tugevamaks sugupooleks on hoopis naised?
Kas tugevamaks sugupooleks on hoopis naised? Foto: Caro / Scanpix

Tartu Ülikooli Kliinikumi kardioloogi doktor Märt Elmeti sõnul kulgevad naistel haigused salakavalamalt ja esimesed sümptomid on sageli ebatüüpilised, samas on naiste südametervis  maailmas samal tasemel kui meestel ja sellele tuleb tähelepanu pöörata.


Kui kõrgele vererõhule, vere suurele kolesteroolisisaldusele, peavaludele, südame sagedasele kloppimisele ning koormustaluvuse langusele osutatakse vähe tähelepanu, tekib haigusnähtude edasi arenedes rinnus stenokardiline valu ning infarktini on siit mõni samm, kirjutab

Maaleht

.

Kui 90ndate keskel tuli 30. aastates põlvkonnal varasemaid harjumusi muuta ja hakata võitlema koha eest päikese all ning mure tuleviku pärast ja lõputu töörabamine on praeguseks nende südant tõsiselt laastanud, siis praegu on taas käes see aeg, kui maad võtab ebakindlus ja mure ning süda ei jää taas puutumata.

Viimasel kümnendil on südameprobleemid hakanud kimbutama ka nooremaid inimesi: Märt Elmeti sõnul on tõsine südamehaige Eestis 40. eluaastates mees, kuid juba paaril aastal on seesama häda tabanud samavanuseid naisigi.

Mured, stress ja hõivatus suurendavad infarktiohtu ning kui veel 20 aastat tagasi oli infarkt alla 50-aastaste naiste hulgas haruldus, siis täna on see täiesti tavaline - seetõttu soovib doktor Elmet, et naistel oleksid kõrval tublid mehed, sest kui pere on tugev ja kodused asjad korras, on risk haigestuda mitu korda väiksem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles