Märgid, et koer võib rünnata

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koerad. Foto on illustreeriv.
Koerad. Foto on illustreeriv. Foto: SCANPIX

Kogenud koerte treeneri Victoria Stilwelli sõnul saab enamik koerahammustusi ära hoida. Stilwell annab nõu, kuidas lugeda koera käitumisest välja, et tal on plaanis inimest või teist koera rünnata.

Ameerika Ühendriikides registreeritakse igal aastal viis miljonit koerahammustuse juhtu. Stilwelli sõnul ründavad inimesi enamasti tuttavad koerad eramaal, kirjutab The Wall Street Journal. «Näiteks toob sugulane oma koera valvata või hammustab sõbra koer,» täpsustas koerte treener.

Selgeteks märkideks, et koer võib rünnata, on haukumine, urin, lidus või järsku kikki minevad kõrvad. Mõned stressis olevad koerad eritavad sülge, teised tõmbuvad kössi.

Naise sõnul on aga keeruline see, et paljude koerte sõbralik näiv käitumine võib olla eksitav. «Saba liputamine ei tähenda alati seda, et koer on rõõmus,» sõnas Stilwell. «Koerad võivad saba liputada ka siis, kui nad on ärritunud või üleerutunud».

Samuti, kui koer selili viskab ja kõhu paljastab, ei tähenda see ilmtingimata, et ta paitamist tahab. Koer võib väljendada soovi, et inimene temast kaugeneks.

Koer ründab sageli hirmu tõttu, tõdes Stilwell. Märkideks, et koer kardab, võivad olla haigutamine, kellegi lähenedes pea eemale pööramine, pingesse tõmbumine või üksisilmi vaatamine. Kui koer pisut esikäppa tõstab, siis võib ta mõelda, et nüüd juhtub midagi halba. Vaevu hoomatavaks hoiatusmärgiks on ka see, kui koer vähesel määral oma hambaid näitab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles