Punastest sõstardest saab nii tarretist kui ka napsu

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punased sõstrad.
Punased sõstrad. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Tarbija24 üleskutsele vastanud lugejad eelistavad vana kombe järgi valmistada punastest sõstardest mahla ja morssi, mitmed ka tarretist ja koduveini.

«Kolm varianti: želee, mahl ja naps,» kinnitas kommentaator Liberty. Viimane on tema hinnangul eriti maitsev. «Kallad sõstrad 80-protsendilise viina ja suhkruga kokku, lisad veel näiteks kirsse, mustsõstraid, maasikaid ja vaarikaid, villid pudelitesse ja maiustad jõulude ajal,» kirjeldas ta napsutegu.  

Mahla ja morsi valmistamine oli levinuim tegevus, mis lugejate kinnitusel neid veel ära ei ole tüüdanud. «Punase sõstra mahl ära tüüdanud?! Mahla saab ju kasutada sajal erineval moel!» hüüatas üks mahlafänn.

Kaili lemmikuks on just valgesõstramahl, mida on hea mekkida koos viina või veiniga. «Mina korjan iga päev topsitäie söömiseks, ülepäeva küpsetan kooki ja nädala-pooleteise pärast teen kindlasti mahla. Mahla saab kasutada ka näiteks marinaadiks,» selgitas ta.

Kuid hoopis rohkem tekitas elevust tarretisest ja napsust rääkimine. «Mina korjan marjad, lasen keema, kurnan ära, st. mahl jääb järgi, lisan suhkru ja saan tarretise – ilus punane želee. Teate, kui hea talvel pannkoogile panna!» kiitis Astra. «Tarretis on jube hea…» mõtiskles Mari.

Valgesõstramahl veiniga

«Abikaasa tegi üks aasta punasesõstra, aroonia ja rosinatega imemaitsva veini,» meenutas üks lugeja heldinult. «Mis moosist üle jääb, teen veiniks. Ei mingit muret!» kordas teine.

Paljud lugejad lisasid marju ka smuutidele, jogurtitele ja hommikusöögile. «Kusjuures, punane sõstar on üllatavalt hea lisand smuutidele. Eriti hea, kui teed banaanismuutit ning lisad sinna paraja peotäie marju. Olen proovinud nii piima kui ka keefiriga, mõlemad on head, seemned ei sega,» teatas kommenteerija.

Magda trambib marjad toormoosiks ja paneb sügavkülma. Talvel söövad tema lapsed neid pudruga. Mann korjab punasesõstra sügavkülma ilma trampimata. Külmununa süües on nad tema arvates magusamad ja mahedamad. «Lisan neid smuutide ja kisselli sisse ning koogile, pudrule, jäätisele,» teatas ta. Ka Kati paneb marjad sügavkülma, sest soovib neist talvel morssi valmistada.

Mitmed kasutasid marju kookide küpsetamisel. «Kui midagi marjadest küpsetada, siis ülilihtne on muffinipulbrist tehtud segule punaseid sõstraid lisada,» teatas üks. Teda täiendas teine: «Mina olen teinud punastest sõstardest kooki. Teen nagu vaarikakookigi, ainult suhkrut panen rohkem, sarnaselt rabarberikoogile. Hapukas mari on seal koogis väga maitsev.»

Kolmas neiu näksis marju lihtsalt šokolaadi kõrvale. Riina vaieldamatu lemmik on siiski punasesõstramoos. «Punasesõstradžemm! Minu lemmik!» kiitis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles