Tivoli alaealised töötajad kurdavad väärkohtlemist

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tivoli
Tivoli Foto: Laura Oks

Kuressaare tüdrukud töötasid Tivolipargis lepinguta, tegid 11-tunniseid tööpäevi ega saanud kätte nii palju palka kui lubati. Tüdrukute sõnul mõlemat ka ahistati.

Lõbustuspargis töötamiseks pidid tüdrukud viima vanema nõusoleku, aga lepingut nendega ei sõlmitud. «Öeldi, et palk on 2.50 tunnis ja kõik tivoli atraktsioonid on meile tasuta. Tööaeg pidi olema kella 15–23 ja nädalavahetusel 12–23,» rääkis üks tüdruk Saarte Häälele. Tööandjat nimetavad tüdrukud Frediks ja tema perekonnanime nad ei tea.

Tüdrukud kontrollisid väikestele lastele mõeldud atraktsioonil pileteid. Päevad olid pikad: tööpäevadel 8 ja nädalavahetusel 11 tundi (seaduse järgi ei tohiks tüdrukud töötada üle 4 tunni päevas). Tööpäeva jooksul ei tahetud tüdrukuid platsilt ära lasta. «Ükskord oli mul päris kõrge palavik, ei mäleta täpselt, kui palju. Oli ka tohutult kuum päev. Ütlesin bossile, et mul on tõesti paha olla, pea käib ringi ja kardan kokku kukkuda. Küsisin, kas võin apteeki minna – mulle öeldi, et mine siis, kui tivoli on kinni, ei lähe sa praegu kuskile,» rääkis üks tüdrukutest.

Samuti rääkis ta, et üks karussellil töötav mees hakkas tal järel käima ja ahistama, kuid alguses ei tihanud neiu turvatöötajale rääkida, et mees teda pidevalt puudutas ning suule suudelda üritas.

Ka teine tüdruk käis üks tivoli töötajatest järel ning käitus tüdrukute sõnul kohatult. «Ükskord ta läks peegellabürinti – üksi, sest mina ei viitsinud. See mees läks talle sinna järele ja ta üritas eest ära joosta, aga jooksis vastu peeglit. Mees läks ja kallistas teda selja tagant,» rääkis tüdruk.

«Kui tuli aeg palka saada, öeldi, et palk on 10 eurot päevas. Kui protestisime, et pidi olema 2.50 tunnis, öeldi: te ju ei teinud absoluutselt tööd, ja palka saate sellele vastavalt,» rääkis tüdruk, kes sai lõpuks 140 euro asemel 63 eurot. Teine, kellele samuti 140 eurot pidanuks makstama, sai palka 68 eurot.

Tüdruku ema  püüdis küll tüdrukutele appi minna, kuid sellest polnud abi. «Kirjutasime täpselt välja, kui palju tunde tüdrukud tegid ja kui palju raha peaks saama. Ülemus kriipsutas osa lihtsalt maha ja andis selle paberi siis tagasi,» ütles ema. Veel ütles ülemus, et tüdrukud peaksid saama vähem palka, sest kasutasid tivoli atraktsioone. Ülemuse argumendid lõppesid ema sõnul karjumise ja lubadusega politsei kutsuda.

Tivoli kassapidaja ütles tugeva saksa aktsendiga inglise keeles, et vastutavat ülemust kohal ei ole, ning keeldus täpsustamast, kust teda leida. Et lõbustuspargis alaealised töötaks, pole mehe sõnul tõsi.

«Lapsi ei saa ju tööle võtta. Täisealistega teeme lepingu ja võtame tööle, aga need olid ju lapsed. Ütlesime, et mingu koju ja aidaku oma ema. Nemad ikka tahtsid siin olla ja aidata ja meie andsime selle eest pileteid. Lõpuks maksime neile 80 eurot lihtsalt niisama, mitte millegi eest,» rääkis end Hans Rosentaliks nimetanud kassapidaja, kelle välimus ja maneerid langevad täpselt kokku tüdrukute kirjeldusega salapärasest Fredist, kes oli nende otsene tööandja.

Selle kohta, kas tüdrukuid ahistati, ütles Rosental, et sellist asja ei olnud.

Kui püüda leida kedagi, kes Kuressaarde tulnud lõbustuspargi eest vastutab, on kättesaadav ainult OÜ Euro Candy & Event, kes lõbustuspargi jaoks vajalike lubade jaoks Kuressaare linnavalitsusega suhtles. «Kuulen sellest praegu esimest korda. Meie ettevõte tegeleb konkreetselt ainult linnadelt lubade saamisega. Mis seal kohapeal toimub, ei ole meie tegelikult kursis,» rääkis OÜ Euro Candy & Event juhatuse liige Taras Mazurenko, kes ei osanud soovitada ka ühtki teist vastutavat inimest, kellelt juhtumi kohta kommentaari küsida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles