Viktor Trasberg: toidu hinda tõstab poodide arv ja pikk lahtiolekuaeg

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viktor Trasberg
Viktor Trasberg Foto: Andres Ehrenpreis

 Tartu Ülikooli ­majandusteooria dotsendi Viktor Trasbergi hinnangul tundub toidukaup Eestis ülekohtuselt kallis, kuna poodnike kulusid hoiab kõrgel rohke konkurents, personalikulu ning pikad lahtiolekuajad.

Trasberg märgib Postimehe arvamusküljel, et Eestis on kaubanduspinda ühe inimese kohta 1,3 ruutmeetrit, Saksamaal aga 1,4. Samas on Eesti ostuvõime elaniku kohta mitu korda väiksem. «Mis võib vihjata sellele, et poepinda on lihtsalt liiga palju. Meiega ostuvõimelt sarnastes Ida- ja Kesk-Euroopa riikides on kaubanduspinda inimese kohta tunduvalt vähem, alla ühe ruutmeetri.»
Enamiku Eesti linnade toidukaubanduses on Trasbergi sõnul tekkinud olukord, kus kõikidele poodidele ei jätku nii palju ostjaid ning seega pole võimalik hindu alandada. Samuti pole kaubandussektoril võimalik enam vähendada püsi- ega tööjõukulu ning odavamalt kaupu sisse osta.

«Seega ongi ainus võimalus investeeringud tagasi teenida hinnatõusu kaudu. Majandussurutise ajal toidukaupade osa tarbimiskorvis tavaliselt suureneb, mis teeb ka hinnatõusu võimalikuks.»

Ta lisas, et nii hommikusel kui ka hilisõhtusel ajal on kauplused poodlejatest tühjad ning ligi kaks kolmandikku poodidest võiks olla sel hetkel suletud, ilma et ostuvõimalused ja -mugavus halveneksid. «Iga tund kaupluste lahtiolekuaega tähendab kulutamist teenindamisele-turvamisele-kütmisele-jahutamisele. Selle kulu maksab kinni ostja.»

Eesti kaupluste lahtiolekuajad on Euroopa Liidus (EL) ühed pikemad. Nädala keskel lahtiolekuaegu Euroopas üldiselt ei piiritleta, kuid tavapraktika kohaselt lähevad toidupoed kinni mitu tundi varem kui Eestis, kus sulgemisaeg on kas kell 22 või 23. Pühapäeviti on Saksamaal, Prantsusmaal, Belgias, Kreekas ja Austrias poed suletud ning kaubelda saavad ainult väikekioskid esmavajalikuga. Soomes on puhkepäevadel lahti ainult väiksemad poed.

Trasberg leiab, et toiduhinda saaks mõjutada poodide asukohti paremini planeerides ja lahtiolekuaegu piirates. «Riigi tegevuse eesmärk peaks olema piirata ennasthävitavat konkurentsi toidukaubanduses ja kujundada ühiskonna ressursside efektiivsemat kasutamist.»

Ta märkis, et riiklike regulatsioonide suurendamine toob alati kaasa riske, mis on seotud ettevõtlikkuse pärssimise ning suureneva bürokraatia ja korruptsiooniga. Samas aga takistab madal kasumitase kaubandussektori normaalset arengut, ostjate jaoks tähendab praegune turuvõitlus aga ühetaolist ja madalakvaliteedilist toodangut ning viletsamat teenindust. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles