ETK: konkurents pigem langetab hindu

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Vihand
Jaanus Vihand Foto: Raul Mee / Äripäev

Eesti Tarbijateühistute Keskühistu (ETK) juhatuse esimehe Jaanus Vihandi sõnul on Tartu Ülikooli majandusteooria dotsendi Viktor Trasbergi väide nagu tõstaks toidukaupade turul konkurents hindu, vale – ennekõike on sellel ikkagi hindu vähendav toime.

«Tõepoolest on konkurents turul tihe ja muutub järjest karmimaks, kuid ennekõike on sellel ikkagi hindu vähendav toime – kampaaniates müüakse mitmeid kaupu 0-juurdehindlusega või isegi miinusega, konkureerivate kaupluste hindu jälgitakse pidevalt ja vastavalt korrigeeritakse allapoole enda hindasid, sest soodsama hinna kuvad on äärmiselt oluline,» ütles ta Postimehele.

Kauplusi saab turul olla täpselt nii palju nagu turg seda võimaldab, märkis ta. «Reaalses elus ei toimu lihtsalt paljud asjad päris kohe vaid alati väikese viitega. Näiteks jaekett, kes sooviks mõne kaupluse homme sulgeda, saab seda oma rendilepingust tulenevalt teha alles võibolla 6 kuu pärast. Seni aga tuleb võidelda ja niipalju kliente teenindada kui vähegi võimalik. Ehk, et kauplusi avatakse ja suletakse ka edaspidi ning kõik turuosalised proovivad teisi ka asukohtade ja kaupluste kontseptsioonidega kuidagi üle mängida.»

Vihandi sõnul toimub kaupluste lahtioleku aegade osas mahukatele andmetele tuginedes järjepidev analüüs iga tunni osas ning kohe, kui paistab, et lahtioleku aeg on kas liiga lühike või liiga pikk, tehakse vastavad korrektuurid. «Lihtsalt niisama ei hoia ükski kaupmees oma kauplust lahti ja hindade kujunemist mõjutab, palju rohkem kui kaupluse lahtioleku aeg, ikkagi kauba sisseostu hind ning kaupade hinnaelastsus.»

Ta lisas, et tõenäoliselt pole keegi tänastest suurematest jaekettidest nii lühinägelik, et hakkaks vähenevat klientide arvu kallimate hindadega päästma. «Pigem võideldakse igapäevaselt kasvavate sisseostuhindade ja kuludega, et tänast hinnataset säilitada.»

Samal ajal kui tarbijad kurdavad kalliste hindade üle, avaldavad aga tootjad ja hulgimüüjad pahameelt, miks ei lase jaekaupmees neil hindu nii palju tõsta, kui nad soovivad. Vihandi sõnul saab ETK iga päev oma hankijatelt kümneid avaldusi hinnatõusuks, millest suurem osa tagasi lükatakse. «Julgeme väita, et ilma tugevate jaeorganisatsioonideta oleks Eesti tänane hinnatase märgatavalt kõrgem, kui see hetkel on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles