Mida võtta ette arbuusiga?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sorbett või suvejook arbuusist.
Sorbett või suvejook arbuusist. Foto: Liina Karron

Arbuusi leiab eestlaste toidulaualt enamasti tavaliste lõikudena, mis kiiresti maiustajate suhu kaovad. Tegelikult sobib värske arbuus paljudesse toitudesse – nii soolastesse kui magusatesse. Samuti ei pea arbuusist alati viilakaid lõikama, pehmet viljaliha annab vormida ka huvitavamalt.

Arbuus on multifunktsionaalne vili, kinnitab Tallinna vanalinnas Viru tänaval asuva restorani Cru peakokk Dmitri Haljukov. «Seda saab ka praadida ja marineerida või krõbedas taignas frittida,» õpetab mees. Näiteks sobib frititud arbuus Haljukovi sõnul väga hästi kala kõrvale. Kuna arbuus on mahlane, tuleks see fritituna kiiresti ära süüa, et taignakoorik nätskeks ei muutuks.

Eelkõige sobib arbuus koka sõnul lisandiks linnuliha kõrvale. «Kala juurde sobib ka, aga pigem valge kala kõrvale, mitte rasvase lõhe juurde,» räägib Haljukov ja lisab: «Arbuus on vesine ja tal ei ole nii tugevat maitset, ta annab pigem värskust juurde.»

Vesisest arbuusist grillsalatit valmistades tuleb silmas pidada sedagi, et see kaua ei seisa. «Salat tuleb valmistada ikkagi vahetult enne söömist.» Arbuusi on hea segada näiteks fetajuustuga, mille soolane mekk tasakaalustab arbuusi magusust.

Viilutamise asemel võib arbuusist hoopis jäätiselusikaga kuule vormida.

«Põhjamaa rahvale meeldib arbuusi ikka tavaliste lõikudena süüa. Kui panen arbuusilõike hommikulauda ja näiteks Soomest on palju külalisi, haihtub arbuus kohe. Kui on itaallased, siis keegi ei taha,» selgitab Haljukov.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles