Joogid, mis loodi algselt pohmelli ravimiseks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Coca-Cola pudelid.
Coca-Cola pudelid. Foto: Reuters / Scanpix

Meediaväljaanne Smithsonian.com kirjutab sellest, et mitmed toidud ja joogid on algselt loodud selleks, et ravida pohmelli.

1. Coca-Cola

Coca-Cola retsept on algupäraselt mõeldud neile, kes otsivad viisi, kuidas parandada oma pohmelli. Coca-Cola jõudis karastusjoogina müügile 1886, kuid retsept, millele see tugines, oli juba aastaid olnud kasutuses apteeker John Pembertoni apteegis Atlantas. Segades kofeiini ja koolapähklid kokataime lehtedega ning lisades siirupit, müüdi Pembertoni originaaltoodet kui imelist pohmelliravimit. Varsti kogus jook populaarsust ka alkoholi mittepruukivate inimeste hulgas ning Coca-Cola muutus selliseks nagu me teda täna tunneme.

2. Bloody Mary

Pohmelusega võitlemisel on n-ö «peale joomine» olnud ravimina kasutusel nii kaua, kui vana on alkohol ise. Kuid kokteilina tuntud Bloody Mary ei olnud loodud pohmelli tekitamiseks, vaid hoopiski selle ravimiseks. Baaridaam Josh Krist selgitas, et 1920. aastatel nõudis Pariisis kogunev töötute kogukond, et tehtaks jook, mis vähendaks pärast alkoholi liigtarvitamist tekkinud peavalu. Selle nõudmise täitis Pariisis asunud baari Harry´s New York Bar baarman Fernard Petriot, kes mõtles välja joogi, mis koosnes võrdselt viinast ja tomatimahlast. Teadlaste sõnul on selline segu pohmeluse raviks väga hea, sest tomatimahl sisaldab suures koguses nii kaaliumi kui ka lükopeeni, mis aitavad stimuleerida vereringet.

Lisaks kirjutab veebikülg pikemalt sellest, kuidas Ameerikas populaarne munaga muffin eggs Benedict ning nn brunch algselt pohmeluse raviks välja mõeldi. Loe siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles