Toetusi hakkavad määrama ekspertarstid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puudega inimesetel lihtsustub toetuse saamine
Puudega inimesetel lihtsustub toetuse saamine Foto: Caro / Scanpix

Sotsiaalministeerium tahab muuta puudega inimeste toetuste taotlemise korda. Edaspidi hakkavad nende toimetulekut pere- ja eriarstide esitatud andmete põhjal hindama eksperdid, patsienti ennast seejuures nägemata.




Muudatusi hakatakse tegema seetõttu, et perearstid keeldusid puudega inimeste toimetuleku hindamiseks vajalikke taotlusi täitmast. Alates mullu sügisest lasus sotsiaaltoetuse määramiseks vajaliku terviseseisundi kirjelduse koostamine nende õlul.



Perearstide ülesanne oli muu hulgas hinnata ka seda, kuidas haigus, trauma või arenguhäire mõjutab inimese toimetulekut. Perearstid leidsid, et see on juba ekspertiisi tegemine ning neil pole selleks vajalikku pädevust.



«Varasematel kohtumistel oleme mõistnud perearstide muret, et uus puude taotlemise kord tekitas neile raskusi, mida saab lahendada üksnes korra muutmisega,» selgitas ministeeriumi sotsiaalala asekantsler Riho Rahuoja. «Vajalik määrus on välja töötatud ja kooskõlastusele saadetud. Ootame siin arstide tagasisidet.»



Ka muudetud vormis on ette nähtud, et perearstid ja eriarstid annavad oma hinnangu patsiendi kroonilisele valule ja tasakaaluhäiretele. Ühtlasi tuleb arstidel hinnata patsiendi ravimivajadust ning seda, kuidas mõjutavad ravimid muutusi tema tervises.



Eesti Puuetega Inimeste Koja juhatuse esimees Helve Luik ütles, et kui süsteem muudatuse järel tööle hakkab, ei näe ta selles mingit probleemi.



«Ega varem ka toimetulekut hinnanud perearst pahatihti inimest ennast näinud, vaid tegi otsuse esitatud andmete põhjal,» sõnas Luik. «Inimene täitis ise toimetuleku osa, perearst täitis meditsiinilise osa, pruukimata inimest näha.»


Ta selgitas, et sageli käib puudega inimene vaid kindla eriarsti juures.



«Ministeerium on ka meie kojalt kooskõlastust küsinud ja ilmselt me sellele põhimõttele ka nõusoleku anname, kui see nüüd lõpuks tööle hakkab,» nentis Luik.


Tema sõnul olid perearstid taotluse täitmisele vastu vaid seetõttu, et tahtsid paberitöö eest saada lisaraha, mida riigil aga maksta ei ole.



Puudega inimeste jaoks vähendab uus kord ka vajadust esitada pensioniametile toetuse saamiseks avaldusi – kui puude raskusaste on tuvastatud juba mitu korda, makstakse raha edasi, ilma et inimene peaks uut taotlust esitama.



Uus taotlus tuleb esitada vaid siis, kui eelmise toetuse maksmise lõpust on möödas rohkem kui aasta või inimesel tekib õigus teist liiki toetusele.



Korduvekspertiisi tegemise tähtaega lühendatakse, et vältida pikema menetluse tõttu töövõimetuspensioni maksmises tekkida võivat vahet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles