Moodsas haavaravis võib briljantrohelise ja vesiniku ära unustada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui joodi on näiteks kümme päeva kasutatud ja muutust ei ole, tuleks valida mõni teine vahend.
Kui joodi on näiteks kümme päeva kasutatud ja muutust ei ole, tuleks valida mõni teine vahend. Foto: Liis Treimann / Postimees

Kunagi populaarsele vesinikule ei ole Ülikooli Apteegi proviisori Kärol Tengi kinnitusel haavaravis enam kohta ning see sobib ainult kulmude värvimiseks. «Vesinikku ei soovitaks ma kindlasti ühelegi haavale,» oli Teng resoluutne.

Haava puhastamiseks ei soovita Teng enam ka kaaliumpermanganaati ehk lillatera, mis liigselt kuivatab. Samas lisas ta, et lillaterast paremat abimeest ei ole, kui näiteks sõrmes on tunda pakitsemist või küünevallis on põletik. Kuigi ämmaemandad ja lastearstid soovitavad lillatera endiselt vastsündinu naba puhastamiseks, siis sellegi puhul on Tengi sõnul rohkem kasu Octeniseptist.

Joodi vanemad variandid on tänaseks samuti aegunud ravivahendid, küll aga soovitab Teng Braunoli lahust ja Braunovidoni salvi, mis sobivad juhul, kui haav on mädane. Kuid ka joodi ei tohi kasutada liiga kaua. «Kui seda on näiteks kümme päeva kasutatud ja muutust ei ole, siis tuleks valida mõni teine antiseptik,» sõnas Teng.

Ka briljantroheline on tema sõnul nii vana ravim, et see peamiselt määrib ja tõmbab tähelepanu, ning palju lihtsam on sellegi asemel kasutada Octenisepti. «Esmavalikuna ma briljantrohelist ei soovita ja jätaks selle kodusest ravimikapist üldse välja,» leidis Teng ning lisas, et ka tuulerõugetele on olemas eraldi vaht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles