Lugeja küsib: kuidas pesta masinas kaltsuvaipa?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaltsuvaip.
Kaltsuvaip. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Tarbija24 lugeja soovib teada, kuidas peaks ta ise pesema kaltsuvaipa, kui ta ei soovi seda viia keemilisse puhastusse.

Vastab Pesupanda arendusjuht Risto Pranno.

Kaltsuvaipa võib igaüks masinas pesta, kuid kodumasinad ei ole siiski reeglina mõeldud selleks. Kodused pesumasinad mahutavad 5-6 kg pesu. Vaiba pesu juures on oluline, et peale vaiba pesumasinasse asetamist jääks pool trumlist tühjaks ning masinas oleks neutraalse pH tasemega pesuaine ning temperatuur 30 kraadi, osal juhtudel võib ka 40 kraadiga pesta.

Näiteks üheruutmeetrine kaltsuvaip kaalub ca 2,5 kg ning märjana on tema kaal 2-3 korda suurem. Kuna masinas peab olema vaba ruumi, siis tsentrifuugi ajal ei asetu tavaliselt vaip ühtlaselt trumlis ja pesumasin hakkab hüppama või siis trummel loksuma.

Igaühe oma valik on, kas maksta professionaalsele puhastusettevõttele vaibapesu eest või siis pesumasina remontijale. Loomulikult ühe pesuga veel masinat ära ei lõhu. Üldiselt jääbki kodus pesemine masina ja selle trumli väiksuse taha. Lisaks on oluline, et pestud vaip saaks kuivatisse ca 2-5 minutiks madalal temperatuuril, see taastab vaiba kuju, kanga struktuuri  ning ei lase valgetel osadel kollakaks tõmbuda või värvidel laiali valguda. Seega meie ei soovita pesta kodus, kuid see jääb siiski igaühe enda otsustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles