Käitlustehas «upub» klaasi

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Pandipakendi tehas juunis.
Eesti Pandipakendi tehas juunis. Foto: Eesti Pandipakend

Käesoleva aasta esimesel poolaastal tagastati ühekordseid klaaspudeleid 40 protsenti enam kui mullu samal ajal.

«Meie käitlustehas «upub» klaasi,» märkis Eesti Pandipakendi tegevjuht Rauno Raal. «Keskkonna seisukohalt on see muidugi ülimalt positiivne ning kuna keskkonnahoid on meie töö ja olemus, siis saame hakkama,» lisas ta.

Mehe sõnul liiguvad müük ja tagastus suuresti omas sünkroonis ning müük näitab, et pandiga jookide tervikmüük on samuti tänavu kasvanud. «Valdav osa sellest kasvust on just klaasi villitud jookide arvelt, lisaks on klaas võtnud turgu plastilt ehk siis teatud joogid on liikunud plastist klaasi, näiteks õlled ja osad mineraalveed,» rääkis Raal, kellele tundub ka, et inimesed on hakanud tarbima eksklusiivsemaid tooteid ja käima rohkem väljas söömas.

Seadmed võivad puruneda

Traditsiooniliselt on plasti kasutatud pigem keskmise ja odavama klassi toodete pakenduseks, klaasi aga eksklusiivsemate toodete villimiseks, lisaks on klaasist toodete tarbimine kõrge just restoranides ja söögikohtades. «Oma mõju avaldab ka meie aastatepikkune koostöö HoReCa sektoriga (hotellid, restoranid ja kohvikud - toim), et pakendid ei satuks sealt lihtsalt prügimäele, vaid saaksid siiski käideldud ja taaskasutatud,» rääkis Raal.

Käitlustehasele tähendab suurenenud klaastaara tagastamine eelkõige seitse päeva nädalas ööpäev läbi vahetustega tööd ja kuna sisse tuleva klaasi voog on nii suur, siis ka kõrgemat riski seadmete purunemise osas.

«Kui ükskõik milline seadeldis saab tavapärasega võrreldes kolmekordse koormuse, siis on tükid kerged lendama,» selgitas Raal, lisades, et hetkel ollakse klaasi loendusega ka paar nädalat graafikust maas, mis tähendab teatavat viidet kaupmeeste kvaliteetsel teenindamisel. Tavatarbijat see aga ei mõjuta - tagastuspunktide tühjaksvedu toimib kõrgendatud intensiivsusega edasi.

Käesoleva aasta esimesel poolaastal tagastati 11,58 miljonit ühekordse kasutusega klaaspudelit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles