Maapähkli vastu allergiline tüdruk suri maiustust süües

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Wikipedia.org

Maapähkli vastu allergiline 13-aastane Natalie Giorgi oli oma vanematega puhkusel, kui ta sõi kogemata maiustust, mis oli kaetud šokolaadi ja maapähklivõiga. 20 minutit hiljem hakkas tüdruk oksendama ning tema süda seiskus, haiglas tunnistati ta surnuks.

Kui tüdruk mõistis, et maiustuses on maapähklivõid, ütles ta seda kohe emale, kuid mõni minut hiljem oli juba liiga hilja, vahendab Medical Daily. Tüdruku pere ja sõprade sõnul oli Natalie maapähklite osas väga ettevaatlik.

Portaali FoodAllergy.org andmetel on toiduallergiatest kõige levinum just maapähkli allergia. Kui allergik puutub maapähkliga kokku, võib see tekitada seisundi nimega anafülaksia, mis on äge allergiline reaktsioon ning võib lõppeda surmaga. Tõsise allergiaga patsientidele määratakse tavaliselt epinefriini süstid, mis peaksid vähendama ägedaid sümptome. Giorgi puhul jäi aga epinefriin liiga hiljaks.

«Allergia puhul võib isegi väike kogus maapähkleid olla surmav,» sõnas dr Scott Sicherer, kes on pediaatria professor ning New Yorgis asuva Mount Sinai meditsiinikooli allergia ja immunoloogia osakonna juhataja. «Ja maapähklid on väga levinud toiduaine, mis võib olla paljude toitude sisse «peidetud», seega on seda raske vältida,» lisas ta.

Daily Newsi andmetel on ühel USA lapsel kolmeteistkümnest tõsine toiduallergia. Toiduallergiaga laste arv on alates 1997. aastast tõusnud ligi kaks protsenti.

«Meie süda on murdunud, sest me kaotasime traagiliselt oma kauni tütre Natalie, kuid me loodame, et teised õpivad sellest ning mõsitavad, et pähkli- ja toiduallergiad võivad olla eluohtlikud. Ettevaatus on alati vajalik,» ütlesid Giorgi vanemad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles