Lugeja küsib: millal peab politseiniku enda koju lubama?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseiauto.
Politseiauto. Foto: Laura Oks/Postimees

Tarbija24 lugeja soovis teada, millistel juhtudel tohib politsei tema koju siseneda ning milliseid tõendeid on tal politseilt seejuures õigus nõuda.

Vastab Politsei- ja Piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Tuuli Härmson

Politsei võib valdusesse siseneda valdaja nõusolekul,  kui tal on vajalik üle anda kutset, küsitleda või teostada muud politseitööks vajalikku toimingut. Politsei- ja piirivalveseadus sätestab need juhtumid, mil politsei võib valdusesse siseneda ka valdaja tahte vastaselt või valdaja teadmata. Sisenemine on vajalik siis, kui on alust arvata, et valduses viibib isik, kellelt võib võtta seaduse alusel vabaduse või kelle elu, tervis või kehaline puutumatus on tingituna tema abitust seisundist ohustatud.

Sellisteks juhtumiteks on teave, et korteris võib olla isik, kellele on kohtu poolt mõistetud arest või vangistus ning isik hoiab sellest kõrvale. Samuti näiteks juhtum, kus naaber annab teada, et põdura tervisega vanur ei ole korterist ammu väljunud, telefonile ega uksekellale ei vasta ning koer ulub juba mitmendat päeva korteris. Õigus siseneda on ka kõrgendatud ohu väljaselgitamiseks või tõrjumiseks. Näiteks saab politsei palju väljakutseid peretülidele. Kannatanu teatab politseile, et elukaasnalne on teda peksnud ning tema elu ja tervis on ohus. Politsei saabudes ust ei avata ning mees vastab politsei nõudele, et kõik on korras ning politseid ei ole vaja. Politseiametnikud peavad aga vajalikuks veenduda, et naise elu ja tervis ei ole ohus.

Üldreeglina peaks politsei võimaluse korral eluruumi sisenema valdaja või muu õigustatud isiku juuresolekul ning ajavahemikul kell 7–23. Kõrgendatud ohu kahtluse korral ohu väljaselgitamiseks või ohu tõrjumiseks võib inimese valdusesse – eluruumi siseneda mistahes kellaajal. Samuti neil juhtudel, kui valdusest väljapoole levivad mõjutused, mis kolmandaid isikuid oluliselt häirivad (näiteks vali muusika) ning nende kõrvaldamine ei ole ilma valdusesse sisenemiseta võimalik.

Politseiametnik peab esitama politsei ametitõendi ning selgitama valdusesse sisenemise eesmärki ja vajadust.

Inimene peaks veenduma, et tegemist on politseiametnikuga ja kui politseinik on selgitanud sisenemise põhjuse, siis võimaldama sisenemise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles