Eksperdid: juuksevärvi ei tohiks alla 16-aastastele müüa

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratiivne foto.
Illustratiivne foto. Foto: Panther Media/Scanpix

Soome ohutusjärelevalveasutus Tukes kinnitas, et juuksevärvid ei tohiks alla 16-aastastele lastele kättesaadavad olla, kuna kemikaalid tekitavad lastes sageli allergilisi reaktsioone. 

Euroopa Liit sätestab, et turul olevatel kosmeetikakaupadel peab vajadusel olema küljes teave, et toode ei ole alla 16-aastastele soovitatav, kirjutab Yle.

«Soovitame poodidele, et nad pakendeid ka loeksid ja kui väga noor inimene soovib toodet osta, siis tuleks talle öelda, et ta peab paar aastat veel kasvama,» selgitas Soome ohutuse ja kemikaalide ameti (Tukes) advokaat Pauliina Kanerva.

Seaduse järgi peavad poed küsima ID-kaarti, kui nooruk soovib osta alkoholi või tubakatooteid. Jaemüüjad ei tea aga, kuidas käituda selliste teavituste puhul nagu «toode ei ole alla 16-aastastele lastele soovitatav», kuna mingeid sanktsioone ei järgne, kui kaupa müüakse.

«Me võtame soovitusi tõsiselt, aga me ei interpreteeri seda regulatsiooni samamoodi kui näiteks alaealisele alkoholi müümise keeldu,» rääkis Soome kaupmeeste liidu ekspert Merja Söderström.

Tema sõnul võib ostjale küll nõu anda, kuid lõpuks sõltub see iga poe töökultuurist.

K-Citymarket ja Anttila poed kinnitavad, et neil ei ole kontrolli selle üle, kes ostavad juuksevärve. Poodide meelest on ostja asi pakendil olevaid soovitusi lugeda ja nende põhjal järeldusi teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles