Amet: Emgoldexi kullaäri on tõenäoliselt püramiidskeem

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kullalaua ring toimib kindla süsteemi järgi.
Kullalaua ring toimib kindla süsteemi järgi. Foto: Emgoldex

Märtsis kirjutas Postimees Emgoldexi kullaskeemist, kuhu eestlasi üha aktiivsemalt värvatakse. Tarbijakaitseamet uuris ärimudelit ning ametil on alust arvata, et tegemist on keelatud püramiidskeemiga.

«Täiendavate tõendite laekumisel algatame ettevõtte suhtes väärteomenetluse,» kinnitas ameti kommunikatsiooniekspert Kadri Paul.

Püramiidmüügiskeem on nii Euroopa kui Eesti kehtiva seaduse järgi selline kauplemisvõte, millega luuakse, kasutatakse ja arendatakse müügiskeem, milles osaledes tasub tarbija võimaluse eest saada hüvitist tulenevalt peamiselt teiste tarbijate süsteemi kaasamisest, mitte kaupade või teenuste müügist või tarbimisest, selgitas advokaat Karmen Turk.

Kuigi püramiidskeemid esinevad sadades variatsioonides, on idee alati üks: suure tulu lubadusele tuginedes värbab iga värvatu aina uusi inimesi programmiga liituma.  Põhjus, miks püramiidskeemidel põhinevad ärimudelid on jätkusuutmatud, on, et sellised skeemid ei loo lisandväärtust (ei ole reaalset investeeringut ega müüda kaupu ega teenuseid) ning ei saa teoreetiliselt ega praktiliselt igavesti kesta (ei eksisteeri piiramatut hulka värvatavaid).

Emgoldexiga tegelejate sõnul on tegemist investeerimisvõimaluse, mitte püramiidskeemiga.

«Programmis on kombineeritud modernse turunduse parimad võtted, mis lubavad laiendada turgu ja suurendada müüki. Ärimudel baseerub matemaatilisel algoritmil,» reklaamitakse end kodulehel.

Emgoldexi kodulehelt selgub, et tegemist on Saksa firma Gold & Silver Physical Metals poolt Araabia Ühend­emiraatide territooriumil registreeritud veebipoega, mille eesmärk on kaubelda investeerimiskullaga.

Alustuseks peab liitujal olema 540 eurot vaba raha ja vähemalt kaks «aktiivset» sõpra, kes on mõlemad kullaärisse omalt poolt nõus sama suure summa panustama. «Aktiivne» tähendab seda, et iga sõber peab leidma veel vähemalt kaks sõpra, kes leiaks kaks sõpra, kes leiaks kaks sõpra... (jne).

540 euro eest ostetakse endale koht Emgoldexi interaktiivses «kullalauas». Kullatellimus esitatakse Emgoldexile 500 euro eest, kuid pood küsib veel 40 eurot, mida võib laias laastus pidada liitumistasuks.

Kullalaud näeb välja nagu pööratud püramiid, mis koosneb neljast tasemest ja mille täitmiseks on vaja 15 inimest.

Selleks et teenida ligi 3500 euro väärtuses kulda, on vaja jõuda esimeselt neljandale tasemele. «Kõik uued tellimused asetatakse kullalauas esimesele tasemele ja uute tellimuste lisandumisel liigutakse uutele tasemetele, kompensatsiooni suunas,» kirjutab Emgoldexi koduleht. «Kõik ostjad peavad läbima kullalaua neli taset. See on ring. Kullalauast väljumisel saadakse kompensatsiooni – ring lõppeb ja esimesel tasemel olev tellija saab boonuseks kompensatsiooni kullakangides,» lisatakse kodulehel.

Esimene ring lõpeb sellele, kes 3500 eurot väärt boonuse kätte sai. Kogu ülejäänud grupp jaotatakse kaheks ja algab taas töö, et leida esimesele tasemele kaheksa inimest. Need, kes olid enne kolmandal tasemel, liiguvad nüüd neljandale. Teisel tasemel olijad saavad koha kolmandal tasemel jne. Kui keegi kahte vajalikku liiget ei leia, seisab kogu kullalaua töö paigal.

See, kes 3500 euro väärtuses kulda teenis, läheb edasi teisele ringile. Ta liigub uude kullalauda teda mängu meelitanud sponsori järel. Kui kasutaja jõuab ka teise kullalaua neljandale tasemele, lubatakse talle juba 7000 euro väärtuses kulda. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles