Uut veebipoodi majandustegevuse registrist ei leia

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fragment veebipoe avalehelt.
Fragment veebipoe avalehelt. Foto: Postimees.ee

Tarbijakaitseamet asub menetlema topmarket.ee aadressil veebipoena tegutseva Keyholm OÜ tegevust, sest firma nõuab toodete tellimisel kogu summa ulatuses ettemaksu ning tegutseb ilma kohustusliku majandustegevuse registri registreeringuta.


End oksjoniportaalis osta.ee suure bänneriga «Hinnad kuni -70%» reklaamiv topmarket.ee lubab erinevaid kaupu «laohinnaga» - nende kodulehel on kirjas, et firma põhitegevusalaks on Euroopa kaupluste lao tühjendusmüügi, sh pankrotijärgse müügi korraldamine Eestis. Samuti lubatakse tasuta kojuvedu kogu Eesti piires.


Hinnad on tõepoolest ahvatlevad, kuid teevad ettevaatlikuks. Näiteks 2150 krooniga pakutava Whirlpooli pesumasina kohta ütles tootja Eesti esinduse müügijuht Argo Lees-Leesma, et hind tundub väga ebareaalne. «Selle toote tootmishind on juba oluliselt kõrgem siinnäidatust,» märkis ta, lisades, et ehk tõesti kuskilt pankrotipesast on võimalik toodet sellise hinnaga saada.

Kuidas sellised hinnad on saavutatud ning kellega Keyholm OÜ täpselt Euroopa firmadest koostööd teeb, ei õnnestunud Tarbija24.ee'l firma enda käest täna välja selgitada: e-mailile vastust ei tulnud ning firma kontaktandmetes märgitud telefoninumber töötas faksina.

Tarbijakaitse hakkab uurima

«Kodulehe uurimisel hakkas silma kaks konkreetset asja, mis on seadusega vastuolus: 100-protsendilise ettemaksu küsimine, samuti puudub registreering majandustegevuse registris,» rääkis tarbijakaitseameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna peaspetsialist Kadri Kauksi.

Majandustegevuse registris peab e-kaupleja kindlasti olema registreeritud ning 100-protsendilisele ettemaksule peab olema alternatiiv. «Vastavalt võlaõigusseadusele ei tohi ettemaksu nõuda rohkem kui 50 protsenti kauba hinnast, ülejäänud summa peab tarbija tasuma alles siis, kui on kauba kätte saanud,» rääkis ameti tarbijapoliitika ja avalike suhete osakonna juhataja Hanna Turetski.

Lisaks tuleb Kauksi sõnul arvestada ka sellega, et sõna «garantii» võïb olla valesti kasutatud ja sellisel juhul võib olla samuti tegemist rikkumisega - kui tootel on garantii, peaks olema esitatud ka andmed garantii teostaja kohta.

Täpsustamist vajaks Kauksi sõnul ka tagastamistingimused - nimelt puudub viide selle kohta, et ostust taganemisel peab müüja tasuma transpordikulud, kui ei ole lepingus kokku lepitud, et transpordikulud tasub kuni 10 euro ulatuses tarbija.

Topmarket.ee'na tegutseva Keyholm OÜ tutvustuses on märgitud, et tegemist on Eesti kapitalil ja kogemustel baseeruva firmaga, mis pakub teenust alates 2008. aasta lõpust. Äriregistri andmetel on firma registreeritud tänavu 7. märtsil.

Firma juhatuse liige on Stanislav Tokun, kes oli ka 2007. aasta septembris Harju maakohtu otsusega sundlõpetamisele läinud Perifor Trade OÜ juhatuse liige. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles