Tähtis on tööga endale nime teha!

Tiina Kolk
, Arteri toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Idee teostatud: mõte luua ukselink tekkis Mihkel Mällil juurvilja hakkides.
Idee teostatud: mõte luua ukselink tekkis Mihkel Mällil juurvilja hakkides. Foto: Peeter Langovits

Nõnda arvab kevadel kaitseväest naasnud Eesti Kunstiakadeemia (EKA) tootedisaini kolmanda kursuse tudeng Mihkel Mäll, kes võitis mullu Abloy OY korraldatud konkursi.

«Enne seda võistlust ma ei märganudki ukselinke, aga võistlusel osaledes hakkasin neid igal pool nägema ja katsuma,» räägib noormees. Nii käis ta koos kursuseõega disainiteaduskonna õppehoones Estonia puiesteel uksi takseerimas ja mõlemad üllatusid, kui palju erinevaid käepidemeid selles vanas majas leidus. Avastused jätkusid ekskursioonil Kumus, kus selgus, et sealsed ukselingid on hoopis teistsugused kui varem katsutud.

«Võidutöö idee tuli mul kodus juurvilja hakkides. Mõtlesin, et ukselink peaks olema ergonoomiline ja samas ka mugav käsitseda nagu noa käepide. Enne lahendusteni jõudmist proovisin järele üsna palju nuge,» meenutab Mäll, kes esitas konkursile kolm lingi varianti. Kolmandana disainitud objekt nimega No 3 – eemalt vaadates kandilise joonega, aga katsudes mõnusalt käepärane – tuligi võitjaks. «Töid ära saates unistasin esimese kolme hulka jõudmisest, sest disainimaailmas on oluline endale nime teha, esialgu pole raha nii tähtis,» arutleb 3000 euroga premeeritud noormees.

Rõõmusõnumit kuulis ta mullu novembris kaitseväes aega teenides.

«Võib-olla mul poleks nii hästi läinud, aga mul oli ajateenistuse tõttu kiire ja ma ei saanud oma kavandeid üledisainides ära rikkuda,» arutleb võidumees.

Enne tootmise alustamist palus Abloy autoril No 3 ümber nimetada. Mälli pakutud variantide seast valiti Tunne ja nüüd on sellenimeline stiilne link juba lukupoodides müügil ja majade uste ettegi pandud.

Juunis ajateenistusest naasnud Mäll naudib suve, sügisel jätkab noormees õpinguid EKAs. Magistrantuuri kavatseb ta välismaale minna, sest tahab tootedisainerina maailmas läbi lüüa.

Igal vabal hetkel Mäll joonistab. «Ma olen vana kooli mees, mulle meeldib pliiatsite ja markeritega pilte teha,» tunnistab ta, mööndes, et arvutioskus on disaineril väga oluline, sest 3D-mudelitega saab kliendile näidata, kuidas disainitud asi töötab, liigub, mis on selle sees.

Mihkel Mälli sadade joonistuste hulgas on kõige rohkem autopilte. Ehk saab temast tulevikus hoopis autodisainer.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles