Kuidas leida moodsad ja hästi passivad prillid?

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tatar

Sobiva prilliraami valimine on peen kunst, mille juures tuleb arvestada nägemisteravust, näokuju, kulmujoont, silmade värvi ja palju muud – lõpuks loeb ikka see, millist raami ostja ise endale soovib.
 

Esimene samm uute okulaaride soetamisel peaks olema nägemisteravuse kontroll, mis selgitab, millist tüüpi prilliläätse inimene vajab.

«Kindlasti tuleb ette olukordi, kus klient valib raamid välja, aga need ei sobi retseptiga,» tõdes Pro Optika optometrist Katriine Lauri ning märkis, et sel juhul aitab müüja retseptist lähtudes õige raami leida.

Suurte plusside või miinuste (üle +/– 4) kandjal ei ole Norman-Optika optometristi Kersti Tuuliku hinnangul mõistlik valida suurt raami või nn kruviraami. «Miinusklaasidel on paksemad servad ning tasuks mõelda kas laiemate sangadega raamile, mis varjab klaasi paksust, või plastikraamile, millega ei torka klaasi paksus silma,» ütles ta. Plussklaasidel aitab väiksem raamiava vältida silmade liigset suurendust.

Kui prille sageli eest ära võetakse, näiteks lugemiseks, tasub eelistada tugevamaid raame. Paremini peavad vastu plastik- ja metallraamid, halvemini ilma raamita prillid. «Hea, kui raamidel oleks ka vedrusang – nii on prillid peas pisut mugavamad ja sagedase äravõtmise tõttu ei paindu ega deformeeru raami kuju nii palju,» täpsustas Tuulik. Kruviraame tuleks eest ära võtta ainult kahe käega.

Tallinna Viru keskuse Instrumentarium Optika optometrist-juhataja Merle Väljari nentis, et sageli oleks parem osta mitu paari prille, kuna erinevate tegevuste juures – sportimine, töö, puhkus – võidakse vajada eri tugevuse ja stiiliga okulaare.

Tähtsaim on spetsialistide arvates mugavus. «Prilliraamid peavad nina peal hästi istuma, plastikraamide puhul toetuma kogu ninatoega täielikult ninale ning metallraami puhul toetuma ninale kahe ninapadjaga kindlalt ja sirgelt,» rõhutas Lauri.

Loeb isegi silmavärv

Eagle Visioni vanemoptometristi Gerli Tedre sõnul saabuvad pooled prilliostjad poodi üsna kindla sooviga, kuid ülejäänud proovivad igasuguseid variante.
Spetsialist soovitab kodus varem valmis mõelda, kas eelistatakse metall- või plastikraame või ihaldatakse hoopis tagasihoidlikke ilma raamita prille.

Mõelda tasuks ka värvidele – millised rõivad ja aksessuaarid on ostja garderoobis ning millised toonid sobivad tema näoga. Soojade toonide kandjatele istuvad hästi pruunid, rohelised ja tumepunased raamid. Sinine raam on sobiv külmematele «jääkuningannadele».

Rusikareegel on Tuuliku sõnul see, et ovaalne klaasikuju sobib igale näole. Küllaltki universaalsed on Tedre arvates ka praegu populaarsed Ray-Bani stiilist inspireeritud kandilisemad raamid.
Üldiselt võiks ümara näoga prillikandja eelistada kandilisemat raami ja nelinurkse näo omanik pehmemaid raamikujusid.

Kitsas nägu tahab kitsukest kassisilmakujulist raami ja lai nägu suuremat klaasi. Piklikule näole istub Tedre kinnitusel hästi ümmargune raam – paljud noored kannavad sel hooajal John Lennoni stiilis vanamoodsaid okulaare.

«Seesugusele näokujule sobib samuti tugev ja silmatorkav esiosa,» täiendas Väljari. «Kõige lihtsam on prilliraame valida ovaalse näokujuga inimestel, sest sellele tüübile sobivad peaaegu igasuguse kujuga raamid.»

Tasub vaadata ka kulmujoont – prilliraami ülemine serv võiks olla sama kaarega, mis on kulmul. «Kindlasti ei tohi kulm jääda täielikult klaasi sisse, pigem raamist nõks välja ning ühele ja samale kõrgusele,» lausus Tedre. Tugeva kulmujoonega inimene ei peaks aga valima raami, millel on väga tugev raami esiosa ülemine joon – nii võib tekkida mulje topeltkulmudest.

«Mina klienditeenindajana võtan kindlasti arvesse kulmujoont, nahatooni ja juuksevärvi,» sõnas Lauri. «Väga olulisteks elementideks on juuste ja naha toon,» arvas ka Tuulik ning selgitas, et näiteks heledate juuste ja näonaha puhul võib liiga hele raam luua kahvatu üldmulje.

Retro on moes

Lauri meenutas, et tema poole pöördus hiljuti üks klient, kellel olid väga ilusad sinised silmad. «Alustasimegi kohe siniste raamide proovimisega. Sinised raamid panid kliendi ilusad sinised silmad veel rohkem särama ning lõpptulemus jäi suurepärane,» rõhutas ka Pro Optika optometrist silmavärviga arvestamist.

Eagle Visioni Tallinna Pärnu maantee kaupluse juhataja Hille Kullamaa sõnul leidub teooriaid prillide sobivuse kohta väga-väga palju. «Kokkuvõttes on kõik kinni inimese sisemuses – selles, mida ta välja kannab,» märkis ta.

Samas võib kindlasti lähtuda ka trendidest – ei pea aastast aastasse väga kindlat klassikalist joont hoidma.

Praegune trend on prillipoodide hinnangul suured plastikust raamid. «Kõik raamid, mis inspireeritud ajajärgust 1950.–1970. aastateni, on väga moes. Retro on in,» tõdes Tedre.

Tõeline moeröögatus on massidesse levinud Ray-Bani stiilist kandilised plastikraamid, kuid tootjate valikusse on tagasi tulnud ka ümmargused prilliraamid – seda nii tavalistel kui ka päikeseprillidel.
Samuti teevad comeback’i kümme aastat tagasi populaarsed olnud värvilised raamid.

Eagle Visionist tellitakse palju toonitud prille, näiteks roheliste raamide sisse pannakse täiesti rohelised või rohelised üleminekuga prilliläätsed. Julgemad ostjad hindavad väga ka neoontoonides raame.

Üldiselt on eestlane oma valikutes konservatiivne, eelistades tumedaid raame, aina vähem tahetakse prillisangadele suuri firmamärke, briljante või kivisid. Samuti on paari aasta taguse ajaga võrreldes läinud peenemaks sangad. «Kaunistusi on paari aasta tagusega võrreldes palju mõõdukamalt,» märkis Tuulik.

«Täna on juba üsna kindlalt lahku löödud meeste ja naiste raamid, kuigi on ka unisex-raame. On ülinaiseliku kujuga raame ning konkreetsemaid ja robustsemaid meesteraame. See on tore, et sood on rohkem lahku löödud – varem kippusid raamid pisut ühetaolised olema,» lisas Tedre.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles