Lapsed võivad nikotiiniga e-sigaretti vabalt suitsetada

Tiina Kaukvere
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
E-sigareti tarvitaja.
E-sigareti tarvitaja. Foto: AFP / Scanpix

Kui varem ei olnud Eesti turul müügil nikotiiniga e-sigarette, siis nüüd on müügile tulnud kaks nikotiini sisaldava täitekapsliga e-suitsu, mida võivad olematu seaduse tõttu tõmmata ka alaealised lapsed.

E-sigarettide nikotiini sisaldavad kapslid on üldjuhul ravimid, mida tohib turustada pärast ravimi müügiloa väljastamist. Samas on ravimiamet nüüd leidnud, et kahe nikotiini sisaldava täitekapsli puhul pole tegemist ravimiga, kuna nikotiini kogus on niivõrd väike. Kapslid sisaldavad vedelat alkaloidi nikotiin vastavalt 0,019 milligrammi (mg) ja 1,2 mg.

Neid tooteid võib poodides vabalt müüa, kui need vastavad kvaliteedi- ja ohutusnõuetele.  

Turule lubatud Shenzhen Joecig Technology Co, Ltd toode CoSheba 180L sisaldab nikotiini 1,2 mg koguses toote kohta ning Shenzhen Atom Electronic Technology Co Ltd toode Veipor Smokoff e-sigaret 1,6 ml sisaldab vedelat nikotiini 0,019 mg toote kohta.

Kuna tubakaseadus e-sigaretiga seonduvat ei reguleeri hetkel, siis ei sea seadus ka vanuselisi piiranguid e-sigarettide tarvitamisele.

«Tubakaseadus reguleerib hetkel ainult tubakatoodete käitlemist, e-sigareti näol pole tegemist tubakatootega,» kinnitas sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna keskkonnatervise ja kemikaaliohutuse juht Aive Telling.

Tubakapoliitika roheline raamat teeb ettepaneku kehtestada e-sigaretile (ka ilma nikotiinita) tubakatoodetega võrdsed piirangud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles